Almenys 289 nens i nenes han perdut la vida o desaparegut des de gener de 2023 intentant arribar a Europa a través de la ruta migratòria del Mediterrani central. Una dada que equival a 11 morts de menors cada dia.
Ho adverteix UNICEF en una nota en la qual estima que des de 2018 uns 1.500 infants han mort o desaparegut en l’intent desesperat d’arribar a Europa a través d’aquesta mortífera ruta migratòria que va des del nord d’Àfrica fins a Europa. La xifra, segons les dades del Projecte Migrants Desapareguts de l’OIM (Organització Internacional per a les Migracions), vol dir que una de cada cinc de les 8.274 persones mortes o desaparegudes durant el mateix període eren menors.
D’altra banda, tal com han advertit nombroses organitzacions humanitàries al llarg dels darrers anys, molts dels naufragis que es produeixen —tant al Mediterrani central com a l’Atlàntic— no deixen supervivents, raó per la qual és summament difícil verificar el nombre real de nens i nenes morts, que podria ser encara més alt.
“Aquest és un clar senyal que cal prendre més mesures per crear vies legals i segures d’accés a l’asil alhora que es reforcen les operacions per rescatar vides al mar. Cal fer molt més per abordar les causes profundes que forcen els nens a arriscar les seves vides, en primer lloc”, adverteix Catherine Russell, directora executiva d’Unicef.
Pel que fa a Espanya, Unicef assenyala que durant aquests darrers sis darrers mesos, una gran quantitat de “nens i fins i tot nadons” han perdut la vida intentant fer aquesta ruta o altres a través del Mediterrani i l’Atlàntic. En aquest sentit, les tragèdies més greus i recents van tenir lloc el passat mes de juny al Mar Jònic, on van morir centenars de persones després de l’enfonsament d’un pesquer, i a l’oceà Atlàntic, en un altre naufragi que va costar la vida a 37 persones a uns 130 quilòmetres de Gran Canària i 40 del Sàhara Occidental. En el darrer cas, les més de 60 persones que viatjaven a l’embarcació van estar més de dotze hores esperant un rescat que no va arribar a temps. Una tardança que, ONGs com Open Arms i Caminando Fronteras han titllat d'”inacció deliberada”.
En aquest context, Unicef ha constatat una sèrie de conseqüències dramàtiques pels infants com ara el nombre creixent de víctimes menors d’edat o el fet que molts nens i nenes són testimonis directes de la mort d’altres persones, que en alguns casos són familiars, amics i altres éssers estimats. “Són situacions potencialment traumàtiques que moltes vegades no són detectades amb promptitud i ateses adequadament a nivell psicoemocional”, apunta l’organització.