“Hi ha cent milions de persones desplaçades i hem de donar resposta als seus problemes”

cropped-fav.png
Un voluntari assisteix una embarcació de refugiats al Mediterrani. | Foto: Pablo Tosco

“Cal fer tot el possible per salvar aquelles persones que arrisquen la vida en embarcacions no aptes per a la navegació i no bloquejar ni acusar de criminals els qui intenten rescatar-les”. Així s’expressa el secretari general de la Comissió Catòlica Internacional per a les Migracions (ICMC per les seves sigles en anglès), Mons. Robert Vitillo en una entrevista radiofònica concedida a Vatican News amb motiu del desè aniversari de la visita del papa Francesc a Lampedusa.

Coincidint amb aquell desplaçament a l’illa italiana, coneguda pel desembarcament continu d’embarcacions plenes d’immigrants, el papa Francesc va enviar a l’arquebisbe d’Agrigento, Alessandro Damiano una carta en la qual expressava el seu dolor per les “greus tragèdies que es repeteixen a la Mediterrània, on es perden innombrables vides innocents, sobretot de nens, que busquen una existència més segura lluny dels horrors de la guerra i la violència”.

Fent-se ressò de les paraules del pontífex argentí, la ICMC ha emès una declaració en què ha descrit les morts de migrants com “un naufragi també per a la humanitat“; a més, l’organisme internacional fundat en temps de Pius XII arran dels desplaçaments massius provocats per la Segona Guerra Mundial ha fet una crida a totes les persones de bona voluntat perquè actuïn per salvar i ajudar els que fugen de la pobresa o la guerra al seu país.

En aquest sentit, la ICMC ha demanat esforços per salvar totes les persones migrants que fugen de la guerra i la pobresa i oferir-los vies segures. “A més d’estar als llocs on desembarquen totes aquestes persones obligades a desplaçar-se i oferir-les ajuda humanitària immediata, també és necessari desenvolupar un veritable sentit de l’hospitalitat de l’acollida i de la protecció de les persones que travessen les nostres fronteres i que es veuen obligades a migrar des d’altres parts del món”, assegura Vitillo, advertint de la necessitat de comprendre que “al món actual hi ha 100 milions de persones desplaçades per la força i que cal respondre als seus problemes”.

Preguntat per l’evolució de les polítiques migratòries als diferents països que reben importants fluxos de desplaçaments, el secretari general de l’ICMC confessa que no ha vist realitzades les seves esperances que la consciència del món es despertaria. “Els estudis duts a terme i informats per l’OIM (Organització Internacional per les Migracions) i l’Agència de l’ONU per als refugiats, indiquen que des del 2014 tenim 56.849 persones migrants desaparegudes a tot el món —27.629 d’elles, gairebé la meitat— van desaparèixer al mar Mediterrani; i això és probablement una estimació baixa, ja que moltes vegades ni tan sols sabem les que van desaparèixer i que, per tant, no compten a les estadístiques. En conseqüència, és un problema real, perquè continuem perdent totes aquestes persones i l’atenció no només dels mitjans de comunicació, sinó de la majoria de la gent del món, no se centra en aquesta gran tragèdia”, conclou Vitillo.

La ICMC, segons ha explicat el seu secretari general, ha pogut desenvolupar alguns fons per concedir petites subvencions a conferències episcopals i organitzacions catòliques que estan responent a persones que són migrants forçosos i estan necessitades. “A Costa d’Ivori, estem treballant amb la Conferència Episcopal i Càritas per reciclar migrants deportats. Els que han anat a Europa han estat deportats de tornada a casa, però necessiten poder trobar maneres de mantenir-se al seu país d’origen. Per això els donem formació professional i els ajudem a crear petites empreses perquè puguin quedar-se a casa i viure de manera molt més decent i digna que abans que els obliguessin a sortir i intentessin entrar a altres parts del món”, detalla Vitillo com a exemple de les tasques que du a terme l’organització amb el propòsit de “canviar les formes, els fluxos de migració, i ajudar que la gent gaudeixi més a les zones d’origen i no es vegi obligada a abandonar-les”.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia