El cardenal Omella i el bisbe Conesa participaran en l’Assemblea General del Sínode el pròxim mes d’octubre

cropped-fav.png
Participants del sínode de bisbes per a l'Amazònia. | Vatican News

La Santa Seu ha donat a conèixer aquest divendres 7 de juliol la llista de participants amb dret a vot a la primera fase de l’Assemblea General Ordinària del Sínode sobre la sinodalitat, que tindrà lloc el pròxim mes d’octubre al Vaticà sota el títol “Per una Església sinodal: comunió, participació i missió”.

A més de confirmar la presència del cardenal Joan Josep Omella, que és membre del Consell Ordinari del Sínode, la llista de participants inclou també al bisbe de Solsona, Francesc Conesa, que, en una carta adreçada als diocesans, ha agraït als bisbes de la Conferència Episcopal que durant l’Assemblea Plenària del passat mes d’abril el van escollir per representar-los al Sínode.

Els altres dos representants de l’episcopat espanyol seran l’arquebisbe emèrit de Saragossa, Vicente Jiménez Zamora, i l’arquebisbe de Valladolid, Luis Argüello. També ha estat nomenat pare sinodal el capellà Luis Manuel Romero, secretari de l’equip sinodal de la CEE, que participarà en l’assemblea en qualitat de representant del continent europeu a proposta del Consell de Conferències Episcopals d’Europa.

El monjo de Montserrat Manel Nin, actualment bisbe exarca grecocatòlic, també formarà part de l’assemblea, així com el jesuïta nord-americà James Martin, conegut pel seu compromís pastoral amb el col·lectiu LGTBIQ+.

Entre els setanta membres laics que participaran pel primer cop al Sínode (escollits pel Papa sobre una llista de 140), destaquen els noms de la teòloga laica saragossana, Cristina Inogés, que ha participat en la preparació com a membre de la Comissió Metodològica; Eva Fernández Mateo, presidenta de l’Acció Catòlica General d’Espanya, i Xyskia Valladares, religiosa de la Congregació Pureza de María i evangelitzadora digital.

La llista de participants arriba pocs dies després que es fes públic el document de treball (Instrumentum laboris) de l’Assemblea, que és el resultat de les aportacions de les etapes diocesanes i continentals i recull les experiències eclesials dels diferents territoris durant els darrers dos anys.

Abans de la reunió, que se celebrarà al Vaticà del 4 al 29 d’octubre, els membres participaran en un retir espiritual de tres dies que busca fomentar l’esperit de comunió, com ha anunciat aquest mateix divendres el subsecretari general del Sínode, Luis Marín de San Martín, durant la presentació de la llista a la Sala de premsa del Vaticà.

A partir dels nombrosos interrogants que planteja el text, els participants hauran de reflexionar sobre la situació i els desafiaments de l’Església catòlica en el món actual. Ho faran en un debat en què es tractaran per primer cop i sense filtres temes complexos com ara l’autoritat a l’Església, el paper del Papa, el compromís ecumènic, les excepcions a la norma del celibat, el problema dels abusos, la participació de la dona en el govern de l’Església, i l’acollida de les persones LGTBIQ+.

Llegir més sobre:

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia