Càritas Catalunya ha fet balanç aquest dijous des del Museu Comarcal i Diocesà de Lleida al voltant de les activitats que va dur a terme durant tot el passat any 2022 des de les deu diòcesis catalanes on l’entitat té petjada. Ho ha fet en una roda de premsa en què, a més, els seus responsables han reflectit la situació general que totes les seves delegacions es van trobar socialment en atendre les 249.182 persones que es van veure obligades a acudir-hi, de gener a desembre.
Presidida pel bisbe de Lleida, monsenyor Salvador Giménez, la presentació dels resultats d’aquesta memòria ha estat vehiculada per Francesc Roig, president de Càritas Catalunya, Rafael Allepuz, director de Càritas de Lleida, Pilar Ribas, representant del Grup d’Anàlisi Social, i per Francesc Arnáez, membre de la comissió de comunicació d’aquesta institució.
“L’Església vol preocupar-se pels germans més fràgils, i Càritas, en aquest sentit, ha de romandre-hi a prop per la tasca que desenvolupa any rere any”, ha expressat el bisbe de Lleida abans d’esmentar que “convé convèncer a tots els creients perquè donin un suport a Càritas, ja que aquesta esdevé la imatge més bonica de l’Església davant el món sencer”. Tot seguit, Arnáez s’ha referit als resultats del darrer informe de la Fundació FOESSA per contextualitzar una situació d’exclusió i desenvolupament social on es veu reflectida, des del 2018, “una cronificació de les desigualtats que es genera a partir d’una intensificació de la pobresa i una dificultat d’accedir a l’habitatge amb total dignitat”, ha subratllat.
Per la seva part, Pilar Ribas ha presentat les dades de la memòria anual tot centrant-se en les 103.946 llars catalanes que van poder beneficiar-se de Càritas, “una xifra que representa un increment del 17% respecte dels anys previs a la pandèmia per la covid”, ha reiterat. Durant el 2022, en aquest sentit, van ser 12.000 els voluntaris que van participar en les diverses actuacions desplegades per Càritas i 23.000 els col·laboradors que van voler fer donacions econòmiques a l’entitat per assolir els seus objectius.
“Durant tot l’any passat, Càritas va rebre uns ingressos de 52 milions d’euros, dels quals es van gastar uns 49 milions“, ha analitzat Ribas en termes econòmics. Unes inversions que han coincidit, alhora, amb una normalització dels projectes que tenia en marxa l’organització diocesana abans de la pandèmia, “i amb un retorn dels fluxos migratoris que existien aleshores”, ha puntualitzat la ponent.
Càritas ha presentat així una anàlisi de la seva articulació a Catalunya que s’ha vist “greument afectada per una inflació en el preu dels productes alimentaris més bàsics i una major dificultat d’accés a millors salaris, en auge des de fa anys”, tal com ha reconegut Francesc Roig. Posteriorment, els participants d’aquesta roda de premsa han fet successives propostes a la classe política a les portes d’unes noves eleccions generals “que han de tornar a posar al centre del debat públic l’atenció a les persones més vulnerables“, ha sentenciat Roig.