El passat dimarts 27 es va celebrar, a la sala d’actes del Museu Arxiu de Vilassar de Dalt, la conferència “El martiri des de la Bíblia“, la qual va anar a càrrec de mossèn Iñaki Marro Sánchez, prevere des de l’octubre de 2017 i professor de la Facultat de Teologia de l’Ateneu Universitari Sant Pacià.
Aquesta va ser la tercera ponència corresponent al cicle de conferències que ha organitzat, enguany, la Confraria dels Sants Màrtirs de la Parròquia de Sant Genís amb motiu del 400 aniversari de l’arribada, a aquest municipi del Maresme, de les relíquies dels Sants Màrtirs, procedents majoritàriament de Càller, a l’illa de Sardenya.
La conferència va ser seguida amb interès per una trentena de persones veïnes de Vilassar de Dalt, les quals també van poder visitar, en el mateix edifici de Can Banús, seu del Museu Arxiu, una exposició que explica amb detall l’origen, el trasllat d’aquestes relíquies, així com la seva evolució.
A banda d’aquest cicle de conferències, el mateix dia es va organitzar un concert amb la presència de l’Escolania de Montserrat i un Ofici solemne de Festa Major d’abril que va comptar amb la presència del cardenal Joan Josep Omella, arquebisbe de Barcelona.
Resseguint els orígens de la paraula “martiri”
La conferència es va apropar a la realitat del martiri en la Bíblia des d’un punt de vista lingüístic, literari i temàtic. Després d’una breu introducció a l’etimologia de la paraula grega “martiri” (μαρτύριον, martyrion) al Nou Testament, es van anar cercant els equivalents hebreus traduïts com a “martiri” a la Bíblia grega (Antic Testament) dels Setanta (Septuaginta), la Bíblia de la primera comunitat cristiana.
Tot seguit, es van repassar els textos més rellevants de temàtica martirial a l’Antic i el Nou Testaments per tal de veure quines són les arrels del martiri cristià i com va anar evolucionant l’ús d’aquesta paraula al llarg de la història de la salvació, reflectida en els textos.
En la segona part de la conferència, es van presentar sistemàticament els valors associats al martiri que es poden recuperar des dels textos bíblics.