Bisbes del Congo denuncien la inacció de l’Estat davant la “cruel massacre de ciutadans pacífics” a mans de les milícies armades

cropped-fav.png

Les forces de seguretat es mostren incapaces d’aturar la violència dels nombrosos grups armats al Congo, l’objectiu dels quals és controlar franges senceres de territori i tractar de provocar la secessió del país imposant una política de terror. Així ho han denunciat mitja dotzena de bisbes de la República Democràtica del Congo en un comunicat adreçat al Govern del país en què han advertit de les dramàtiques conseqüències que suposen pels fidels el fracàs de l’Administració de l’Estat.

“La pastoral s’està veient pertorbada per l’activisme dels grups rebels ADF-NALU [Forces Democràtiques Aliades] i altres grups armats que massacren cruelment ciutadans pacífics, fins i tot en la proximitat de posicions de les forces de seguretat que, se suposa, haurien de protegir-los”, denuncia el comunicat signat prelats de sis diòcesis situades a les províncies de Kivu del Nord i Kivu del Sud, on es concentren bona part dels recursos naturals del país africà.

“Com s’explica que continuem externalitzant la qüestió de la seguretat territorial?”, pregunten els bisbes, que asseguren no entendre “per què l’Estat continua convidant exèrcits estrangers amb mandats desconeguts quan ja ha sigut aixecat pel Consell de Seguretat de l’ONU l’embargament que impedia al Govern congolès procurar-se armes per garantir la seguretat del territori i dels seus habitants”. 

Els territoris diocesans dels bisbes que han signat el comunicat (Bukavu, Butembo-Beni, Goma, Kasongo, Kindu i Uvira) es caracteritzen pel bon clima i la fertilitat de la terra. A més, són regions riques en recursos miners com ara el coltan, mineral indispensable en la construcció de dispositius electrònics d’alta tecnologia. Una riquesa que, segons denuncia també Ajuda a l’Església Necessitada, ha esdevingut una maledicció per als habitants del Congo, que des de fa dècades viuen sotmesos a la violència extrema de les milícies armades que s’apoderen del territori per explotar-ne les riqueses.

En aquest sentit, els prelats han recordat la sobirania de la República Democràtica del Congo i han remarcat que els seus recursos naturals no poden ser saquejats impunement. D’aquesta forma, han fet seves les paraules del papa Francesc, que durant la seva darrera visita al país a inicis de 2023, el pontífex argentí va dir: “No toquin la República Democràtica del Congo, no toquin Àfrica! Deixin d’asfixiar-la, perquè l’Àfrica no és una mina per explotar ni una terra per saquejar”.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia