Un nou naufragi va acabar el passat dimecres amb la vida de, com a mínim, desenes de persones migrants després que el pesquer en què viatjaven s’enfonsés al sud de la península del Peloponès, al mar Jònic, segons ha informat la Guàrdia Costera grega. Si bé les xifres de les víctimes mortals podran anar augmentant a mesura que les conseqüències d’aquest desastre humanitari es magnifiquin, a hores d’ara es tracta del naufragi més mortífer des de començaments d’any en aquestes aigües. A bord de la precària embarcació, segons apunten alguns dels 106 supervivents, s’amuntegaven prop de 700 éssers humans, des d’infants fins a famílies senceres, que s’haurien quedat atrapats a la bodega de l’embarcació.
El vaixell, que pretenia arribar fins a Itàlia, va ser vist dimarts a la nit per Frontex, l’agència de fronteres de la Unió Europea, en aigües internacionals, situat a unes 50 milles (80 quilòmetres) al sud-oest de la ciutat costanera de Pylos, al sud de Grècia. Un vaixell de la Guàrdia Costanera grega s’hi va atansar però l’embarcació va rebutjar-ne l’assistència, segons que van manifestar els guardes grecs.
Òscar Camps, fundador de l’ONG Proactiva Open Arms, ha posat en dubte aquest dijous a El matí de Catalunya Ràdio l’efectivitat de les institucions polítiques a l’hora d’intervenir-hi abans i evitar, així, el desastre humanitari que s’hi ha creat: “Un vaixell amb quasi 700 persones a bord legalment no hauria pogut sortir de cap port“, ha assegurat. En aquest sentit, Camps ha lamentat que els governs europeus no siguin proactius per rescatar vaixells a la deriva plens de migrants i ha criticat els polítics que “des d’un despatx amb aire condicionat generen por” a la immigració, aprofitant-se de la ignorància, ha dit.