Fraternitat humana universal com a antídot contra el terrorisme islàmic a Moçambic

cropped-fav.png
Plaça dels Herois Nacionals a Pemba, Moçambic. | Wikimedia Commons

El Document Sobre la Fraternitat Humana per la Pau Mundial i la Convivència, signat pel papa Francesc i Al-Tayeb a Abu Dhabi l’any 2019, serà objecte d’estudi i debat durant les trobades que en els pròxims mesos d’estiu celebraran a diversos districtes de la província de Cabo Delgado, Moçambic, una cinquantena de líders d’organitzacions cristianes i musulmanes.

Ho ha afirmat el pare Eduardo Roca, missioner espanyol a la diòcesi de Pemba i soci local d’Ajuda a l’Església Necessitada (ACN, per les seves sigles en anglès) al país africà. Roca, que l’any 2017 va fundar el Centre Interreligiós per la Pau, ha explicat al portal de la fundació pontifícia que des de la seva diòcesi estan animant els capellans a crear grups interreligiosos i impartint formació en tots els districtes per bastir ponts que permetin a les persones reunir-se i parlar en entorns segurs.

Aquesta aposta pel diàleg entre les comunitats locals té lloc en un context de violència armada que va començar a Cabo Delgado l’any 2017 amb els primers atemptats terroristes perpetrats per grups d’àmbit islàmic. Des de llavors, l’onada d’atacs ha generat un milió de desplaçats interns i més de 6.000 morts. Les dones, sovint amb fills al seu càrrec, són víctimes significativament més vulnerables en aquest conflicte.

En aquest difícil context, l’Església ha exercit, mitjançant el diàleg, un paper discret, però constant que ha buscat contribuir a posar fi a la violència en aquesta regió situada al nord del país. “L’Església catòlica no només està preocupada, sinó també implicada i decididament entestada a fer tot el possible perquè hi hagi negociacions de pau”, relata a ACN el missioner espanyol des de la localitat de Mahate, on viu des de 2012. Aquest compromís —afegeix— existeix des del punt de vista religiós, però també en àmbits acadèmics i entre les comunitats locals”.

Segons ha explicat ACN, les paraules de Roca arriben en un moment en què estan tenint lloc nous intents d’establir un diàleg per posar fi a la violència armada. En aquest sentit, l’organització catòlica assegura que l’Església es troba en posició privilegiada, ja que, amb la seva presència sobre el terreny, manté una àmplia xarxa de contactes que arriben fins i tot a les comunitats més petites i remotes.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia