La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà i Pons, i el conseller de Salut, Manel Balcells i Díaz, han presentat aquest dijous 1 de juny la novena guia Diversitat religiosa i donació d’òrgans i teixits. El document ha estat elaborat conjuntament per l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT) i la Direcció General d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya, i està adreçat a tots els professionals de coordinació hospitalària de trasplantaments amb l’objectiu, segons ha manifestat Vilagrà, “que coneguin els costums de cada religió amb què convivim per comprendre-les millor a l’hora de parlar-los de donacions”.
Presentada al Departament de Salut, la nova guia neix com un document “pioner i inèdit” i es converteix en un element més que referma “el model de llibertat religiosa que existeix a casa nostra”, ha precisat la consellera, qui defensa una “laïcitat inclusiva” per tal que, des de les institucions públiques, es fomenti el coneixement, en aquests espais sanitaris, de la idiosincràsia de cada confessió i “la convivència esdevingui la clau d’un comportament exemplar entre totes les religions a Catalunya”.
Balcells, per la seva part, ha incidit en la delicadesa que existeix en aquest assumpte “quan els professionals l’han de gestionar de forma personalitzada en cada cas”. Després de mostrar les xifres que aquest 2023 tornen a situar Catalunya com un dels indrets capdavanters en l’àmbit europeu en el transplantament d’òrgans (enguany, se n’han fet 129, a diferència dels 111 de tot l’any passat), el conseller ha assenyalat que la publicació ajudarà a optimitzar els contactes entre els sanitaris i els familiars de cada difunt, tenint en compte que, d’intercanvi d’òrgans, cada dia, se’n practiquen gairebé quatre a Catalunya.
La metgessa intensivista i coordinadora de trasplantaments de l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida, Mariona Badia, i la teòloga i pastora evangèlica, Ruth Giordano, també han exposat els seus posicionaments al voltant d’aquest text. En aquest sentit, totes dues han coincidit a manifestar que, en la base de totes les religions, “provinguin d’on provinguin”, existeix la bondat i la generositat envers la vida, “i aquesta és també la base de les donacions“, van esmentar.
La metgessa, posant l’exemple de les converses mantingudes amb els pares d’un difunt d’origen marroquí (“que connectaven amb nosaltres des del Marroc i sense entendre la nostra llengua”), ha reconegut que aquest document hauria pogut ajudar temps enrere per resoldre possibles conflictes quant a la forma de comprendre cada religió “en el moment més delicat i difícil de la vida”, ha assegurat.