Andrea Riccardi: “Si som pacients, la missió de Zuppi serà de gran importància”

jordpacheco
L'historiador i fundador de la Comunitat de Sant Egidi, Andrea Riccardi. | Foto: Sant Egidi

“No podem esperar miracles en un sol viatge: Ucraïna ha dit que no necessita mediació i Rússia tampoc hi té interès, però estic convençut que, si som pacients, el paper de Zuppi serà de gran importància“. Així s’ha pronunciat Andrea Riccardi en relació amb la missió de pau encarregada pel Vaticà al cardenal Matteo Zuppi. Ho ha fet en una entrevista a la revista italiana L’Espresso, en la qual ha afirmat que la missió encapçalada pel també arquebisbe de Bolònia i president de la Conferència Episcopal d’Itàlia “expressa el sentiment del Papa sobre la necessitat d’assolir la pau i manifesta la seva voluntat de trucar a les portes de tots aquells que poden posar fi al conflicte”.

Malgrat que encara no s’ha anunciat oficialment cap reunió, el Vaticà, segons va afirmar el seu secretari d’Estat Pietro Parolin ara fa uns dies, treballa perquè el purpurat italià pugui trobar-se en un futur pròxim amb els presidents Volodímir Zelenski i Vladímir Putin, com a primer pas per a intentar buscar una solució negociada al conflicte. En aquest sentit, des de Roma és especialment desitjat un apropament al cap d’Estat rus, amb qui el papa Francesc no ha aconseguit parlar des que el mandatari va ordenar la invasió militar sobre Ucraïna a finals de febrer de 2022.

“Zuppi és un home apassionat per la pau i un expert en política internacional“, ha recordat l’historiador i fundador de la Comunitat de Sant Egidi, amic de Zuppi des de finals de la dècada de 1960. No en va, Riccardi és una de les persones que millor coneix les possibilitats reals del seu amic en aquesta delicada missió, ja que van treballar plegats en la crucial tasca pacificadora que va portar a terme a països com Burundi, Guatemala o Mozambic, en els quals Zuppi va aconseguir arribar a acords de pau des de l’anomenada “diplomàcia paral·lela” de Sant Egidi. Fruit d’aquesta experiència, l’actual president dels bisbes italians, conegut pel seu compromís amb els més pobres, sap molt bé que “tota guerra conclou amb un procés de negociació”, com va afirmar en una entrevista recent.

A Ucraïna, la mateixa comunitat Sant Egidi està portant a terme un treball intens des de fa mesos. Allà l’entitat disposa de quatre grans centres de distribució d’ajuda humanitària, tal com ha explicat Riccardi, que ha visitat recentment el país per veure la tasca que hi fa la comunitat que va fundar l’any 1968. “El drama ucraïnès és que els seus habitants estan pagant el preu de la guerra, que només es lliura en el seu territori. Una quarta part de la població ja ha marxat. Segons els militars, els ucraïnesos no guanyaran, però tampoc els russos: per això el gran risc ara és l’estancament d’una guerra eterna”, ha assegurat l’historiador italià a L’Espresso, convençut que “buscar un alto el foc no significa trair Ucraïna sinó sobretot preocupar-se pel país”.

“Un punt d’inflexió en la història”

Riccardi, que ha passat els darrers temps demanant la pau a la martiritzada Ucraïna, ha publicat un diàleg amb Lucio Caracciolo titulat Accogliere (Acollida), en el qual reivindica, juntament amb l’analista geopolític italià, la vigència d’aquesta paraula en temps de pau i de guerra. “No es tracta només de migrants, desplaçats, refugiats polítics, sinó del fenomen global de les migracions, de les polítiques integradores que adopta cada país i cada continent, de les opcions o aspiracions individuals”, assenyalen al llibre. “Romandre oberts o tancats a l’acollida determina una manera d’estar en el món”, afegeixen.

Per a Riccardi, el moment actual és un gran punt d’inflexió en la història. “Hem de confrontar la gran empenta que ve del sud i de l’est des d’un país en crisi demogràfica, amb un envelliment notable, un sistema de benestar que depèn també dels cuidadors i una mà d’obra escassa”, reconeix Riccardi, que remarca que l’interès a Itàlia és acollir, integrar i fer treballar perquè en realitat, assegura, “la identitat italiana es destruirà quan ens hàgim convertit en un país d’ancians”.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia