Papa Francesc: “La pau a Ucraïna arribarà el dia en què es pugui parlar”

cropped-fav.png
El papa Francesc. | Telemundo

“És un problema polític, la pau arribarà el dia en què es pugui parlar. Entre ells o a través d’altres”. Així es va expressar el papa Francesc sobre el conflicte entre Rússia i Ucraïna el passat dijous 25 de maig en una entrevista a Telemundo.

En conversa amb el periodista Julio Vaqueiro, el pontífex va donar alguns detalls sobre la seva reunió amb Volodímir Zelenski el passat 13 de maig. “Ells no somnien tant amb mediacions, perquè realment el bloc d’Ucraïna és molt fort. Tota Europa, Estats Units… tenen una força pròpia molt gran”, va advertir el papa, que també va explicar que el president ucraïnès li va demanar ajuda per retornar a Ucraïna els menors portats per la força a Rússia.

Durant l’entrevista, que va tenir lloc minuts abans de la participació del Papa a la cloenda del Primer Congrés Mundial de Ciutats Eco-Educatives, organitzat per Scholas Occurrentes, el papa Francesc també va abordar un altre tema crucial del seu pontificat: les migracions. Ho va fer després que el periodista li va mostra una fotografia d’un nadó que va ser ficat dins d’una maleta en l’intent desesperat dels seus pares per travessar la frontera entre Mèxic i els Estats Units. “Aquest és un problema greu, que és greu allà, i que és greu aquí, com a les costes de Líbia”, va reconèixer el papa visiblement afectat.

Després va recomanar un llibre en espanyol titulat Hermanito (Blackie Books). L’obra, escrita per Ibrahima Balde i Amets Arzallus i traduïda per l’escriptor basc Ander Izagirre, narra la vida d’un noi que ve des de Guinea fins a arribar a Espanya en un viatge ple de dificultats i humiliacions i que dura tres anys. “Llegiu aquest llibre, veureu el drama, el drama d’un migrant a la costa de Líbia. Però això no és gaire diferent. Ara, per què la gent migra? Per necessitat”, va dir el pontífex, tot posant Àfrica com a exemple. “El problema de la migració africana és una situació que només es pot resoldre ajudant Àfrica. Però lamentablement el continent és esclau d’un inconscient col·lectiu, que és Àfrica per explotar-la. I sempre es pensa explotar Àfrica. Més aviat l’ajuda ha de ser aixecar i fer independent, que no depengui tant”, va advertir.

La salut del Papa

El Papa també va referir-se al seu estat de salut i, referint-se als problemes al genoll —que arrossega des de fa més d’un any— va assegurar que la situació havia evolucionat favorablement. “Ara he tornat a caminar. Hi ha dies que són més dolorosos, com avui. Hi ha dies que no, però és part del desenvolupament”.

Sobre la infecció pulmonar per la qual va ser hospitalitzat a primers del mes d’abril, el pontífex va dir que va ser una cosa inesperada. “Va ser una pulmonia aguda. Però l’agafem a temps, em van dir, i si haguéssim esperat algunes hores més, hauria estat més greu. Així i tot vaig sortir en quatre dies, vaig sortir”, va detallar.

Divendres 26 de maig, un dia després d’aquesta entrevista, l’agenda del papa va ser cancel·lada, segons va informar la Sala de Premsa del Vaticà, per un “estat febril”. El dia abans, Bergoglio, de vuitanta-sis anys, va tenir un dia especialment intens en què va mantenir vuit reunions al matí i el llarg acte de Scholas occurrentes a la tarda.

Llegir més sobre:

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia