Bisbes dels EUA i del Japó al G7: “Que cap país o ciutat torni a patir els horrors d’una guerra nuclear”

cropped-fav.png
Catedral de l'Assumpció de Maria, Hiroshima, Japó. | Wikimedia Commons

La ciutat d’Hiroshima acull aquest cap de setmana la cimera del G7, un important esdeveniment que quatre bisbes del Japó i dels EEUU han volgut aprofitar per implorar als caps d’Estat i de govern dels set països reunits a la ciutat japonesa que es comprometin a adoptar mesures a favor del desarmament nuclear. Ho han fet a través d’una carta oberta en què han expressat el seu desig que la trobada sigui aprofitada per fer passes concretes cap a un “desarmament nuclear global i verificable”.

Els autors de la carta són els nord-americans John Wester i Paul Etienne, arquebisbes de Santa Fe i Seattle; Peter Michiaki Nakamura, arquebisbe de Nagasaki; i Alexis Mitsuru Shirahama, bisbe d’Hiroshima. Les diòcesis dels quatre prelats tenen vincles amb les armes nuclears.

“Com a líders espirituals catòlics romans de la diòcesi amb més despesa en armes nuclears dels Estats Units (Santa Fe), la diòcesi amb més armes nuclears estratègiques desplegades dels Estats Units (Seattle), i les dues úniques diòcesis del món que han patit atacs atòmics (Hiroshima i Nagasaki), la providència ens obliga a pronunciar-nos”, afirmen els prelats, que han elogiat el primer ministre Fumi Kishida per haver escollit la ciutat d’Hiroshima, primera víctima de la guerra nuclear, com a seu de la cimera. “Només això ja és un missatge poderós”, asseguren.

Els quatre bisbes asseguren acollir “amb entusiasme” la trobada entre els líders del G7 i els hibakusha —els supervivents dels bombardejos atòmics d’Hiroshima i Nagasaki— com “un pas cap al reconeixement dels horrors duradors de la guerra nuclear“; i recordant paraules de Kishida adverteixen que la cimera representa “una oportunitat única per aprofundir en els debats de manera que puguem llençar un missatge ferm cap a la construcció d’un món lliure d’armes nuclears”.

“Us instem a aprofitar la cimera per centrar l’atenció internacional en la importància del control d’armes nuclears i el desarmament i demostrar un compromís global amb els esforços de no proliferació”, clamen els bisbes.

Com a mesures concretes, demanen als líders del G7 que “reconeguin el terrible i durador patiment humà que els bombardejos atòmics d’Hiroshima i Nagasaki van infligir als hibakusha”.

També demanen que es reconegui el “terrible i durador patiment humà” que la producció i les proves d’armes nuclears van causar en aquelles persones i comunitats de diverses regions d’EUA que van estar exposades a contaminació radioactiva o pluja radioactiva procedent de proves d’armes nuclears.

Els bisbes també adverteixen al G7 que “una guerra nuclear no es pot guanyar i que mai no s’ha de lliurar”, i recorden que, tal com va acordar el G-20 el novembre de 2022, cal posar èmfasi en el fet que “l’ús i l’amenaça d’ús d’armes nuclears són inadmissibles”. Per això, demanen que els caps d’Estat d’aquests set poderosos estats es comprometin a “adoptar mesures concretes per evitar una nova carrera armamentística, protegir-se contra l’ús d’armes nuclears i avançar en el desarmament nuclear”

Els bisbes també han assenyalat la necessitat de “reprendre converses serioses entre els Estats Units i Rússia per renovar la plena aplicació del Nou Tractat de Reducció d’Armes Estratègiques i negociar un tractat de seguiment”.

Mentrestant, els líders dels països que conformen el G7 —França, EUA, Regne Unit, Alemanya, Japó, Itàlia i el Canadà— han arribat ja a Hiroshima per dur a terme, enmig de fortes mesures de seguretat, una trobada en què tornarà a tenir Ucraïna com a punt més destacat de l’agenda. No en va, entre les primeres mesures adoptades aquest mateix divendres, els mandataris han anunciat noves sancions per fer pagar Rússia per la guerra a Ucraïna i han reafirmat el seu compromís d’ajudar Kíev “el temps que sigui necessari”

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia