L’itinerari antropològic de la Bíblia proposat per la Pontifícia Comissió Bíblica, ara també en català

cropped-fav.png
Part de la coberta d'aquesta publicació, recentment traduïda en català.

El passat mes d’abril es van complir trenta anys des que va veure la llum La interpretació de la Bíblia en l’Església, una obra de la Pontifícia Comissió Bíblica, l’organisme més elevat de l’Església catòlica en qüestions relatives a les Sagrades Escriptures, que va causar un gran impacte en el món acadèmic i eclesiàstic. Així és com defineix la recepció que va tenir el text la biblista catalana Núria Calduch, actual secretària d’aquest d’aquest organisme, que aleshores es trobava fent la seva tesi doctoral al Pontifici Institut Bíblic (PIB) de Roma. Ho fa al pròleg de Què és l’home? (Salm 8,5). Un itinerari d’antropologia bíblica, la versió catalana del darrer document d’aquest ens del catolicisme; tal com evidencia el títol, una aproximació antropològica d’unes 400 pàgines a tot allò que confereix la Bíblia sobre els homes i les dones (que fins ara tan sols comptava amb una versió en castellà des del 2020).

Després que el grup de membres que la constitueixen (20 biblistes de tot el món) es posés mans a l’obra durant cinc anys (del 2014 al 2019) i fessin seva la petició del papa Francesc d’estudiar la concepció de l’ésser humà en la Sagrada Escriptura, sorgeix una obra que, d’acord amb la prologuista, no està concebuda com un manual ni un compendi d’antropologia bíblica, sinó com un itinerari perquè el lector conegui “què diu la Bíblia sobre l’antropologia”, precisa la biblista.

Un recorregut en què no hi falten contínues observacions en la matèria objecte d’aquesta investigació perquè qualsevol persona —des de catequistes adults fins a persones d’arreu que no simpatitzen amb el cristianisme, passant pels educadors i educadores en la fe— pugui submergir-se en un “missatge tranquil·litzador” com ho són aquestes pàgines i aconsegueixi “trobar el seu lloc al món”, en paraules de Calduch a l’inici del document.

Així és com amb l’arrencada del cardenal jesuïta Luis Francisco Ladaria, president de la Comissió Pontifícia i prefecte de la Congregació per a la Doctrina de la Fe, el qual demana “fer percebre la bellesa i també la complexitat de la Revelació divina sobre l’home”, es presenten les bases per donar resposta a la pregunta que encapçala la coberta: quatre capítols que condensen idees com ara la concepció de l’ésser humà com una criatura de Déu i la seva relació amb altres éssers vius i la família, així com els vincles (“no sempre pacífics”) que comparteix amb la llei.

Aquesta edició, traduïda per Concepció Huerta, va sorgir arran d’una decisió presa l’any 2020 per la Junta de l’Associació Bíblica de Catalunya (ABCat) de fer extensible al públic català aquesta proposta d’anàlisi i interpretació dels textos sagrats. Ha estat editada per la Facultat de Teologia de Catalunya (AUSP) i formarà part de la seva Col·lecció Universàlia. Es troba disponible al Centre de Pastoral Litúrgica.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia