El Papa demana als governs europeus polítiques “amb visió de futur” que afavoreixin l’augment de la natalitat

cropped-fav.png
El papa Francesc, abraçat pels nens després del discurs. | Vatican News

“El naixement d’un infant és el principal indicador per mesurar l’esperança d’un poble. Si en neixen pocs, significa que hi ha poca esperança”. Així s’ha expressat el papa Francesc en el discurs pronunciat aquest divendres a Roma, durant la jornada final dels Estats Generals de la Natalitat, una iniciativa organitzada pel Fòrum de les Associacions de les Famílies per reflexionar sobre el futur de la natalitat a Itàlia, un dels països de la UE amb més baixes taxes de natalitat.

Durant l’acte, celebrat a l’Auditori de la Conziliacione i amb la participació també de la Primera Ministra d’Itàlia, Georgia Meloni i Gigi de Palo, president del Fòrum, el Papa ha demanat als governs europeus “polítiques amb visió de futur” que afavoreixin l’augment de la de natalitat, que considera un “tema central per a tots, especialment per al futur d’Itàlia i Europa”. 

Francesc, que va inaugurar aquesta iniciativa l’any 2021, ha mostrat la seva preocupació per la greu situació de la natalitat al país transalpí, que l’any passat va registrar 339.000 naixements, la xifra més baixa de la seva història. “Portar nens al món”, ha dit el pontífex, “és percebut com una càrrega sobre les famílies. I això, lamentablement, condiciona la mentalitat de les noves generacions, que creixen en la incertesa, en la desil·lusió o la por”. En aquest sentit, Francesc ha afegit que els joves experimenten, més que ningú, sentiments de precarietat. “Les dificultats per trobar una feina estable i per mantenir-la, els preus prohibitius de les vivendes,  i dels lloguers i els salaris insuficients són problemes reals”, ha denunciat Bergoglio. 

Davant un context com l’actual, el papa ha advertit que la família no és part del problema, sinó part de la solució. “Per això em demano: hi ha algú que sàpiga mirar endavant amb el coratge d’apostar per les famílies, pels nens, pels joves?”, ha clamat el papa, tot recordant la perillositat del fet de “sentir-se sol i obligat a confiar únicament en les pròpies forces”. “Això significa erosionar la convivència comuna i resignar-se a existències solitàries, en què cadascú ha de valdre’s per si mateix”, ha afegit.

El papa també ha recordat que la natalitat, igual com l’acollida, “mai no han d’oposar-se perquè són dues cares d’una mateixa moneda”. I ha conclòs el seu discurs demanant no perdre l’esperança i creure que no hi ha res a fer per revertir aquesta tendència a la baixa natalitat. “L’esperança ens desafia a posar-nos en marxa per trobar solucions que configurin una societat d’acord amb el moment històric que vivim, un temps de crisi marcat per tantes injustícies”, ha sentenciat.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia