Unes jornades posaran en valor el patrimoni de les basíliques de Sant Cugat del Rec i de Sant Cugat del Vallès

cropped-fav.png
Basílica de Sant Cugat del Rec. | Ateneu Universitari Sant Pacià

Conèixer les basíliques de Barcelona en tota la seva dimensió. Aquest és el pretext del cicle de jornades de reflexió i coneixement titulat Les Basíliques Històriques de Barcelona, i que els pròxims 11 i 12 de maig arriben a la seva vuitena edició. Organitzades per la Facultat Antoni Gaudí d’Història, Arquelogia i Arts Cristianes, integrada a l’Ateneu Universitari Sant Pacià, els temples escollits en aquesta nova proposta han estat les basíliques de Sant Cugat del Rec de Barcelona i de Sant Cugat del Vallès, les dues que s’han relacionat tradicionalment amb el martiri de Sant Cugat. Les inscripcions es poden fer accedint a aquest enllaç.

La primera estava ubicada al carrer Carders, l’antiga Via Augusta que sortia de la ciutat romana. La basílica va tenir una escassa fortuna, encara que refeta al segle XVII pel seu mal estat, va ser cremada durant la Setmana Tràgica i enderrocada el 1936. La parròquia, traslladada el 1944 al carrer Princesa 21, va desaparèixer definitivament el 2001.

La segona, del segle VI, encara que arrasada, es conserva al claustre de l’actual Monestir de Sant Cugat del Vallès i segurament va pertànyer a un primitiu cenobi, precedent del monestir medieval. La jornada pretén recuperar i posar en valor la història i el patrimoni d’aquestes dues basíliques mitjançant les fonts arqueològiques i documentals, emmarcant-les al territori, la topografia i els fets històrics que les van veure créixer i desaparèixer.

El programa d’actes ha estat coordinat per la doctora Julia Beltrán de Heredia i té previst d’arrencar dijous a les 9.45 hores a la Facultat Antoni Gaudí (carrer Diputació, 231) amb la presentació de les actes de les anteriors jornades i, durant tot el matí, amb conferències de diversa tipologia que seran pronunciades per experts en la matèria i professors universitaris, com ara Oriol Olesti, de la Universitat Autònoma de Barcelona; Pere Lluis Artigues, doctor en Història per la Universitat Autònoma de Barcelona, Mateu Riera, de la Facultat Antoni Gaudí; Blanca Montobbio i Clara Castillo, representants del Museu Diocesà de Barcelona, i Maria del Mar Vives, gestora del Patrimoni Cultural de l’Arquebisbat de Barcelona.

L’endemà, les activitats continuaran a partir de les 9.30 hores amb una nova bateria de ponències que versaran sobre les excavacions arqueològiques i els vitralls de la basílica de Sant Cugat del Rec, així com la ciutat de Barcelona fotografiada durant la Setmana Tràgica, de la mà de Jordi Calafell, de l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona.

Tal com apunten els seus organitzadors, les jornades pretenen omplir les llacunes existents en el coneixement històric d’aquestes institucions que van jugar un paper important a la ciutat. Alhora, volen difondre el seu patrimoni com a magnífic exemple que són del “tresor patrimonial” català. Un cop finalitzades, seran publicades a la col·lecció «Stúdia Historica Tarraconensia» de la Facultat Antoni Gaudí.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia