La Mare de Déu de Montserrat va sortir en processó per primer cop després de vint-i-vuit anys sense moure’s del seu tron a l’interior de la Basílica de Santa Maria. Ho va fer aquest diumenge 27 d’abril amb motiu de la seva solemnitat i en plena celebració del Mil·lenari del monestir. Portada per membres de la comunitat benedictina, la Moreneta va arribar fins a les places de la basílica en companyia de milers de fidels que van voler compartir amb els monjos aquesta data com a mostra de la seva devoció a la patrona de Catalunya.

L’abat Manel Gasch va ser l’encarregat de retirar la imatge del tron per entregar-la al rector del santuari, Joan Maria Mayol, qui la va baixar fins a l’entrada del cambril, on el prior i el sotsprior de l’abadia, Jordi Puigdevall i Bernat Juliol respectivament, esperaven per fer-li el relleu i portar-la fins a l’altar major de la basílica, baixant per l’escala del portal Angèlic per unir-se a la resta de la comunitat. En aquest moment, la imatge de la Mare de Déu es va instal·lar al baiard restaurat per l’ocasió, datat del 1916.

En el primer tram de la processó, sortint del temple i creuant l’atri, la Mare de Déu va ser portada per quatre membres de la Schola Cantorum de l’Escolania de Montserrat; en el segon, pels fidels de l’Hospitalitat de la Mare de Déu de Lurdes, que en arribar a la plaça la van lliurar als monjos, encarregats de portar-la fins a l’altar. Un cop allà, va començar la missa conventual, celebrada excepcionalment a l’exterior de la basílica i presidida per l’abat Gasch.

“Amb la vostra devoció a la Moreneta ens confirmeu que l’obra que Déu fa aquí ningú no la pot desfer perquè resta en el cor de cadascú”, va dir l’abat en la seva homilia, en la qual també va assegurar, recordant la coneguda expressió del bisbe Torras i Bages, que “Catalunya serà cristiana o no serà”.

Al llarg de la missa van participar els cors vinculats a l’entorn montserratí: l’Escolania, la Schola Cantorum i la Capella de Música de Montserrat. A més, també va destacar la decoració floral confeccionada per la Federació Catalana de Catifaires, que va ornamentar la plaça de Santa Maria.

Després de la missa, la Moreneta va ser portada fins a l’última de les places per tal que tots els fidels presents a l’abadia poguessin contemplar-la de prop abans de retornar al seu tron a l’interior de la Basílica de Santa Maria. La processó de tornada va estar acompanyada pel cant del Virolai en la veu de l’Escolania de Montserrat.

Un cap de setmana marcat pel record del Papa
A banda d’aquesta històrica processó, durant la resta del cap de setmana monjos i fidels van compartir un programa d’actes en què van destacar els dos concerts de l’Orquestra Simfònica del Vallès, la pregària de vespres amb la Salve Montserratina, la Vetlla de Santa Maria amb cants i pregàries del Llibre Vermell de Montserrat i la Missa de la Vetlla, que va incloure ofrena de llànties i recepció de l’ofrena simbòlica de l’oli per part de l’abat de Montserrat.

Un dels moments més emotius va arribar un cop finalitzada la vetlla a mitjanit, amb un espectacle de més de 200 drons a càrrec de Flock Drone Art que va traçar sobre el cel nocturn de Montserrat la figura del papa Francesc, enterrat unes hores abans a Roma.
