Un dels espais que l’escultor canadenc Timothy Schmalz procura no perdre’s cada cop que viatja a Roma és la plaça de Sant Pere. De fet, és en aquest indret —que aquest cap de setmana acollirà la missa exequial del papa Francesc— on el passat 15 d’abril aquest artista nascut el 1969 veia instal·lada una més de les nombroses peces escultòriques que té arreu del món. Ho feia “poc temps després que el mateix pontífex així ho validés en conèixer-ne el disseny i en demanar-ne còpies fetes a escala”, com assenyala Schmalz.
L’obra, que es va voler titular com a “Sigueu acollidors” i representa la figura d’un sensesostre alat i de bronze que seu en un banc, és, com reconeix l’artista, “l’última obra d’art que el Papa va poder veure acabada abans de morir, a prop de la seva residència”. Això no obstant, no és la primera creació d’aquest reconegut escultor que s’eleva a l’ombra de la columnata de Gian Lorenzo Bernini, ja que el 2019 es va estrenar “Àngels sense saber-ho“, on un grup nombrós de refugiats s’alcen damunt d’una embarcació.

“Vaig començar-la a fer després d’aquella”, detalla, “i en aquesta ocasió ho vaig fer inspirant-me en un dels més bells passatges de la Bíblia, que mereix més que una escultura”. Schmalz es refereix a un versicle de la Carta als Hebreus (Heb 13,2) en què es demana que “no us oblideu de practicar l’hospitalitat; gràcies a ella, alguns, sense saber-ho, van acollir àngels“, i així va ser com va fer una obra que “és germana de la primera” per al seu autor. “Ara, a través de l’art, s’experimenta la profunditat bíblica”, sosté.
“L’escultura és tota una sorpresa”
“És una escultura plena de sorpreses“, indica el canadenc, en referència al fet que l’obra canvia depenent de quin sigui el punt des d’on es mira: “És tota una sorpresa, com l’ésser humà, ja que des d’un costat, es veu un pelegrí amb la seva motxilla a l’esquena i, des d’un altre, un àngel que ens mira fixament als ulls”, admet. L’obra, a més, està situada en un espai que no és casual: “A prop d’ella, hi ha unes dutxes que Francesc va demanar instal·lar-hi per als més desvalguts i un ambulatori”, continua Schmalz.
Va ser gràcies a l’arquebisbe polonès Konrad Krajewski, almoiner del pontífex, que el canadenc va poder fer arribar la idea de col·locar aquesta nova escultura a Sant Pere al Papa, que “va dir que sí ràpidament”. Amb la nova adquisició del Vaticà “interpel·lant” tots els turistes i pelegrins que hi passen, Schmalz se sent “orgullós de veure com hi ha gent que la toca i, fins i tot, acaba de convertir-se del tot en cristians“.