“No hi ha temps a perdre, alcem-nos tots junts”: la versió catalana de l’himne de la JMJ 2023

file (11)-min
Un dels moments del videoclip de la versió catalana de l'himne de la JMJ.

El passat 27 de gener es va presentar l’himne oficial de la Jornada Mundial de la Joventut Lisboa 2023, que se celebrarà de l’1 al 6 d’agost, titulat Há Pressa no Ar (que, en català, significa Hi ha pressa a l’aire). Després d’entrar en un concurs en què desenes de lletres van voler esdevenir candidates a endur-se el reconeixement de representar musicalment la JMJ, la premiada va ser l’escrita pel sacerdot portuguès João Paulo Vaz i musicada pel músic, també portuguès, Pedro Ferreira. Un himne que l’1 de febrer d’aquest 2023 presentava la seva versió en castellà, la qual va comptar amb un arranjament fet pel compositor madrileny David Santafé, i, poc després, el 20 d’abril, en català.

La cançó, inspirada en el lema de la JMJ Lisboa 2023 “Maria es va aixecar i va marxar sense aturar-se” (Lc 1,39), es desenvolupa entorn del “sí” de Maria i en la seva pressa per reunir-se amb la seva cosina Isabel, com diu el passatge bíblic.

Aquesta va ser la base sobre la qual van treballar una quinzena de joves catòlics que formen part d’Església Jove, una iniciativa sorgida amb la intenció de dotar de més eines el Secretariat Interdiocesà de Joventut de Catalunya i Balears (SIJ), un servei creat per la Conferència Episcopal Tarraconense, així com de mantenir uns lligams més forts amb les Pastorals de Joventut de les diòcesis catalanes. Dirigits per Joan Àguila, sacerdot, músic i responsable de la Delegació de Joventut de l’arxidiòcesi de Tarragona, els novells cantants que posen les seves veus en aquesta versió catalana de l’himne van seguir en tot moment les indicacions tècniques dels professionals que integren l’estudi de gravació La Peixera, ubicat a Terrassa. A més, el videoclip resultant, de poc més de 5 minuts de durada, està adaptat per a persones amb discapacitats auditives per mitjà d’explicacions en llenguatge de signes.

LA JMJ és una trobada de joves de tot el món amb el Papa. A més, és un pelegrinatge, una festa de la joventut, una expressió de l’Església universal i un fort moment d’evangelització del món juvenil. Es presenta com una invitació a una generació determinada a construir un món més just i solidari. Tot i la seva identitat clarament catòlica, és oberta a tothom, tant als més propers a l’Església, com als més distanciats.

Llegir més sobre:

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia