L’Església catalana, commocionada per la mort del papa Francesc

xpv

Tristesa unànime en el conjunt de l’Església catòlica a Catalunya i el cristianisme en general després de llevar-se a primera hora d’aquest Dilluns de Pasqua amb la notícia de la mort del papa Francesc a 88 anys. Una desaparició que ha agafat a tothom per sorpresa i que ha generat tant en els mitjans de comunicació com en les xarxes socials allaus de comentaris envers un dels pontífexs més destacats de l’últim segle.

Tots els bisbes catalans han expressat el seu condol per la mort de Jorge Mario Bergoglio. Per exemple, l’arquebisbe de Tarragona i president de la Conferència Episcopal Tarraconense, Joan Planellas, ha convidat tots els fidels a pregar per l’ànima del pontífex i a agrair el llegat espiritual i pastoral que deixa, mentre que el de Barcelona, el cardenal Joan Josep Omella, ha mostrat la seva tristesa abans de reconèixer que, tot i deixar “orfes” els cardenals, “la mort no és el final” i que “el llegat de Francesc ens omple d’esperança”.

“L’Església el recordarà durant molt de temps”

“La notícia de la mort del papa Francesc ha estat una relativa sorpresa perquè havíem vist un ingrés llarg a l’hospital, però també una lleugera recuperació”, assegura el prevere i degà de la Facultat de Teologia de Catalunya, Daniel Palau, subratllant que “encara que la seva salut fos fràgil, les conviccions eren molt fermes”. Després de valorar un pontificat de poc més de dotze anys que ha estat “molt marcat pel desig fervorós de viure en un ‘estat permanent de missió'”, el també rector de les dues parròquies de Corbera de Llobregat sosté que Francesc “no ha pretès que la missió recaigués en un grup d’entesos o d’especialistes, sinó que ha volgut encomanar la responsabilitat de la missió a tot el poble sant de Déu”.

“El papa Francesc ens ha convidat a la missió i a redescobrir la fraternitat, a discernir la voluntat de Déu i a compartir la fe amb alegria, a viure santament i a tenir cura de la creació, a ser dialogants amb tothom i acompanyar els més fràgils”, apunta Palau, que afegeix la idea que “Bergoglio ha estat un papa dels que la història recordarà durant molt de temps, perquè, com Maria, ha estat capaç d’acceptar amb senzillesa el pla de Déu per a ell i per a l’Església”.

“El cel ha guanyat una ànima tocada pels pobres”

“És un dia de joia i de tristesa”, defineix la presidenta de la Unió de Religiosos de Catalunya, Susana García del Álamo, qui aquest dilluns recorda com “el dia de la seva elecció, vaig tenir un pressentiment que escolliria el nom de Francesc”. “No sé ben bé el motiu d’aquell pensament —continua—, però crec que ha sigut un home buscador de pau, d’entrega, un home sensible per la cura de la terra, un home de Déu, pastor no només dels seus, sinó de tothom”. “Des del primer moment ens va mostrar gestos de compassió”, destaca la també membre de les Carmelites de Sant Josep.

Pregàries per la salut del Papa a la plaça de Sant Pere. | @evaenlaradio

Mentre que el dia de la mort de Francesc és per a García del Álamo “una jornada que fa olor de vida, de plenitud”, la religiosa destaca que “a partir d’ara ens toca continuar obrint les portes per tal que l’aire que ens ha impulsat a renovar-nos continuï ajudant-nos a treballar per la pau i la justícia, recordant que la veritable grandesa es basa en el servei, en l’escolta, en l’acceptació i en l’acollida”. “Avui és un dia que el cel ha guanyat una ànima tocada pels pobres perquè en ells trobava el rostre del Bon Déu”, subratlla Susana García del Álamo.

“Per a Catalunya, ha estat un pontífex atent i discret”

La commoció també és un sentiment experimentat aquest dilluns 21 d’abril per Ramon Bassas, director general d’Afers Religiosos. “És un moment de commoció que vivim tant a l’Església catòlica com fora d’ella”, constata Bassas, qui considera Bergoglio, en el marc del seu decés, com “un referent de la humanitat”. “No podria haver mort en un dia millor com el d’avui, Dilluns de Pasqua”, afegeix el mataroní, per a qui la mort del Papa ha arribat “en el moment de la commemoració de la resurrecció de Jesús, en què el concepte de l’esperança està tan estretament lligat”. Una esperança, destaca Ramon Bassas, que es converteix en el principal contrapunt en un món “tan complicat, ple d’embolics i incert”.

“Francesc ha tingut un fort impacte en el món de l’Església i ha proposat una reforma perquè aquesta sigui una institució útil al món, tant per als catòlics com per als que no ho són”, manifesta el màxim representant d’Afers Religiosos, posant en relleu que “per a Catalunya, ha estat un pontífex atent, discret, que no ha parlat més del compte envers les situacions viscudes en aquests dotze anys, que ha respectat el poble català i la decisió dels nostres bisbes i que ha deixat un gran llegat com són uns prelats que ell mateix ha anat nomenant, marcats per un tarannà que, com el de Francesc, destaca per la seva inclusivitat”.

“S’obre una nova fase per a l’Església”

“Marxa Francesc i ens quedem amb una llista exigent que es resumeix en una acció: emboliqueu la troca i sigueu misericordiosos“. Són les paraules que pronuncia, aquest Dilluns de Pasqua, la periodista Míriam Díez, especialitzada en temes de religió, vicedegana de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna URL i directora de l’Observatori Blanquerna de Comunicació, Religió i Cultura.

“No són paraules que ens distanciïn de les fundacionals de Jesucrist, que no va venir per fer un club d’elit amb els benestants de la societat, sinó per dur un missatge tant als rics i poderosos com als pobres i descartats per unir-los”, continua Díez. Una opinió que la gironina sosté abans d’assenyalar que “aquest Papa ha estat un desvetllador de consciències, un pontífex de la tendresa, la fraternitat i l’esperança“.

Per a la periodista, “ens fa sentir petits i sols, avui, però reprendrem la força després de la tristesa natural que ens ha deixat tocats: perquè hi ha molta feina, perquè ell ens hi acompanyarà d’una altra manera i perquè amb ell s’obre una nova fase a l’Església que no pot tirar enrere de tants processos sinodals, fraternals, inclusius i acollidors”.

El Papa, durant una catequesi el passat mes de febrer.

“Tenim l’esperança que està amb Déu i gaudint de la pau eterna”

La notícia també agafava per sorpresa, en la seva residència de la capital italiana, al sacerdot i organista de la basílica de Sant Pere, Josep Solé. “Enmig de totes les celebracions, ha arribat la trista notícia, que ha commogut tota la comunitat cristiana i catòlica del món”, remarca, conscient que “aquesta ha sigut una Pasqua també per a ell” i que “tenim l’esperança que està amb Déu i gaudint de la pau eterna”.

“Un Papa que ha caminat a contracorrent”

“Francesc ha renovat l’Església, fent-la missionera”, agrega el biblista i president de l’AVEPRO, Armand Puig, que en declaracions a Flama argumenta que “l’ha purificat d’adherències que no eren bones, com ara els abusos sexuals produïts durant aquests anys”. A més, Puig manté que el pontífex “ha posat els pobres al centre de l’acció eclesial i ha lluitat insistentment perquè la pau al món fos una realitat”. “Ha estat un Papa que ha caminat a contracorrent”, conclou el tarragoní, que recorda “el llenguatge nou” de Francesc, “si bé ha mantingut els principis dels Evangelis”.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia