Dol a la comunitat Vedruna per la mort d’Imma Bonada, mestra i formadora en carisma

cropped-fav.png
Retrat Imma Bonada I Vedruna Catalunya

Imma Bonada, religiosa de la Congregació de les Germanes Carmelites de la Caritat-Vedruna, va morir aquest passat dimarts 8 d’abril a 54 anys. Considerada com una figura compromesa amb l’educació i el carisma d’aquesta comunitat religiosa i educativa, va coordinar el voluntariat internacional de la congregació, va formar part del patronat de la Fundació de les Escoles Vedruna de Catalunya i va treballar en l’equip d’Identitat de la xarxa educativa. També va dirigir al barri del Raval de Barcelona el Centre Educatiu Cintra, un projecte intercongregacional dedicat a l’atenció de joves en risc d’exclusió social.

Nascuda a Granollers el dia de Nadal de 1970, des de molt jove va sentir la crida vocacional. Va ingressar com a aspirant a la comunitat Vedruna de Granollers i el 26 de febrer de 1991 va iniciar el postulantat a Vic. El 3 d’octubre del mateix any va entrar al noviciat i el 18 de setembre de 1993 va professar com a Carmelita de la Caritat Vedruna a la parròquia de la Divina Pastora de Vic, ciutat on va cursar els estudis de Magisteri.

El 1995 va ser destinada a la comunitat Vedruna de Vilartagues, a Sant Feliu de Guíxols, on va exercir com a tutora d’educació primària i mestra d’anglès a l’escola Vedruna Palamós. En aquesta ciutat va ser on, precisament, va participar activament en l’equip de formació en carisma per a educadors Vedruna, liderat per Mabel Burgell.

L’estiu de 2007, Bonada visqué una experiència de voluntariat amb dones a Albània I Vedruna Catalunya

El 31 d’octubre de 1999 va fer els vots perpetus a la parròquia de Sant Joan Baptista de Vilartagues. Durant la seva estada a Sant Feliu de Guíxols, va començar els estudis en Ciències Religioses a l’ISCR de Girona. L’estiu de 2007, va viure una experiència transformadora de voluntariat amb dones a Albània, que va deixar una empremta duradora en la seva personalitat i va enfortir el seu vincle amb la missió de la congregació envers les persones més vulnerables.

Des del 2004 vivia a la comunitat Vedruna de l’Hospital de Granollers, on va desenvolupar bona part de la seva vida religiosa. El mes d’octubre passat havia estat nomenada coordinadora de les dues comunitats Vedruna de la ciutat: la de l’Hospital i la del carrer Guayaquil, tasca que va assumir amb esperit de servei i entrega.

El 2011, va obenir la llicenciatura en Ciències Religioses a l’ISCREB, amb una tesina titulada La Glòria al llibre d’Ezequiel, dirigida pel biblista Enric Cortès. Aquest treball teològic reflecteix la seva inquietud espiritual i la profunditat de la seva vocació, marcada sempre per la recerca de sentit, l’estudi bíblic i l’opció per les perifèries.

Una de les aportacions més significatives de Bonada va ser al Centre Educatiu Cintra, un projecte intercongregacional nascut per evitar l’abandonament escolar i garantir l’accés a l’educació secundària de joves en situació d’exclusió als barris de Ciutat Vella. Va iniciar-hi el seu camí com a monitora de menjador i, amb el temps, va assumir diversos papers: voluntària a les aules, tutora, directora i titular del centre. Cintra, que es va mantenir al Raval fins al curs 2021-2022 abans d’integrar-se al Col·legi Sant Josep de Gràcia, va continuar comptant amb Bonada a través de la seva implicació a l’Associació Cintra, que vetlla per la continuïtat del projecte.

En l’àmbit de la congregació, Bonada coordinava el Voluntariat Internacional Vedruna, des d’on impulsava vincles entre voluntaris i comunitats d’Àfrica, de l’Àsia i de l’Amèrica Llatina. Coneixedora directa de les missions a l’Índia i les Filipines, la seva tasca va consistir a dedicar-se tant en la formació i l’acompanyament dels voluntaris com en l’enllaç amb els projectes d’acollida.

També va participar en els capítols generals de la congregació dels anys 2017 i 2023, experiències que va viure com espais d’universalitat i renovació. A partir de les reflexions sorgides d’aquestes trobades, Bonada va contribuir activament en els treballs dels equips de la Fundació Vedruna Catalunya Educació, on a partir del curs 2021-2022 es va incorporar com a vocal del patronat i membre del nou equip d’Identitat, dedicant-se a la formació carismàtica del professorat.

El funeral serà aquest divendres a les 10 del matí a l’església parroquial de Sant Esteve de Granollers.

Llegir més sobre:

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia