La Llibreria Laie de Barcelona va acollir aquest passat dimarts al matí una trobada sense precedents en el panorama de l’edició de llibres sobre espiritualitat i religió: quatre responsables d’editorials que aposten per treure a la llum publicacions al voltant d’aquesta qüestió —Publicacions de l’Abadia de Montserrat, Akiara Books, Albada, Fragmenta i Lalè— van participar en una roda de premsa organitzada per la Direcció General d’Afers Religiosos de la Generalitat per presentar les seves principals novetats escrites íntegrament en català, en el marc de la celebració de la diada de Sant Jordi.
“Des d’Afers Religiosos proposàvem les novetats en un butlletí, però ens semblava que estaria bé millorar i incrementar el suport a través d’aquesta activitat”, va argumentar el director general d’Afers Religiosos, Ramon Bassas, en la presentació de l’acte. Bassas també va reivindicar que els llibres que tracten matèria religiosa “aporten criteri per acostar-se a una societat occidental que manté una relació amb el fet religiós cada cop més reflexionada”.

Núria Mañé, directora del segell montserratí, va iniciar els parlaments amb tres títols acabats de sortir del forn: Presència d’una absència. Apunts sobre l’espiritualitat contemporània, de l’investigador i assagista Ferran Sáez; La reforma litúrgica a Montserrat. Apunts per a la història, del teòleg i monjo Bernabé Dalmau, “en què s’explora com s’han aplicat les decisions preses en el Concili Vaticà II en matèria de litúrgia en cada comunitat cristiana i, particularment, en monestirs com el de Montserrat”, com va apuntar Mañé; i Emmalaltir amb Déu com a bastó, en què un altre monjo, Ramon Ribera-Mariné, “fa una breu autobiografia centrada en quatre problemes de salut de la seva vida que l’han portat a una situació de dependència, i en què aborda una espiritualitat que dona sentit a la seva vida”, com va dir la directora.

Per la seva banda, l’editora i fundadora d’Akiara Books, Inês Castel-Branco, va donar a conèixer la sensibilitat d’aquest segell vers l’espiritualitat que es respira en contextos indígenes a través d’obres com Gràcies, Mare terra!, de Vanina Starkoff, que s’endinsa en cada element de la Creació; Un paisatge una flor, amb textos de la mateixa Castel-Branco, i La saviesa dels pobles indígenes, “feta per una de les persones més sàvies de Catalunya”, va manifestar l’editora en al·lusió al geòleg i consultor ambiental Josep Maria Mallarach, qui “és capaç de mostrar els pobles indígenes com una societat molt espiritual, de la qual podem continuar aprenent”.

Antoni Maria Piqué, representant d’Albada, va reconèixer que l’editorial “continua publicant material que ajudi a reconnectar amb l’espiritualitat des d’un punt de vista cristià i obert”, i ofereix, en aquest sentit, “obres per ser consultades tots els dies feiners”. Això és el que s’aconsegueix gràcies a tres col·leccions detallades per Piqué: ‘La Descoberta’, amb títols com Soc preciosa, de Glòria Gil; ‘La repensada’, que inclou assajos com Pensar la Creació, de David Jou, i “que estem orgullosos de publicar”, i, finalment, ‘L’Alenada’.

El director de Fragmenta Editorial, Ignasi Moreta, va recomanar La llum de les estrelles mortes, assaig del psicoanalista italià Massimo Recalcati; La roca i l’aire, una obra on Raül Garrigasait vincula l’art i la religió, i, finalment, Poemes essencials de Sant Joan de la Creu, “on el traductor Pere Lluís Font, flamant i mereixedor guanyador del Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, ens convida a llegir l’obra de Sant Joan de la Creu adoptant una forma eufònicament brillant després de dècades treballant-hi”, va afegir Moreta.

Per la seva part, l’editorial Lalè va ser-hi representada per Clara Fons, que va destacar la publicació de l’obra El sentit de tot plegat, elaborada per aquesta editora amb el suport de Joan Estruch, Elisenda Sevilla i Xavi Reñé. L’obra, en aquest sentit, “dona resposta a situacions presents a les aules dels centres escolars”, va remarcar Fons, “on hi ha alumnes que tenen vincles amb la religió, però professors que, en general, viuen distants i amb animadversió per fet religiós”. “Es tracta d’un manual bàsic per desfer prejudicis i crear cohesió social”, va concloure.
