La Universitat Internacional de Catalunya (UIC) presenta una nova edició del seu cicle de conferències d’Arquitectura Foros, que enguany porta per títol “Principi, forma i conservació de l’arquitectura. El paradigma de l’arquitectura sacra”. El cicle s’ha convertit en una cita ineludible per a la comunitat acadèmica i professional, i busca, en aquesta ocasió, aprofundir en els fonaments essencials de la disciplina a través de l’arquitectura sacra cristiana.
Amb aquesta proposta, UIC convida a repensar els valors arquitectònics que han travessat més de dos mil anys d’història, centrant-se en els principis que han determinat la forma, l’ús i la conservació de l’arquitectura. El programa ofereix una mirada atenta i crítica a la vigència de l’arquitectura sacra com a model universal, en un moment de canvi i revisió en el camp arquitectònic.
El cicle s’inaugura aquest dimecres 9 d’abril, a les 15:30 hores, a l’Aula Magna de UIC Barcelona School of Architecture. La primera sessió, titulada “L’arquitectura sacra: el visible de l’invisible”, comptarà amb les intervencions del Dr. Héctor Devesa Santa Creu, Leopoldo Gil Cornet i el Dr. Nacho Vicens Hualde, amb la moderació del Dr. Josep Lluís Ginovart.
La segona jornada tindrà lloc el dijous 24 d’abril, a la mateixa hora, sota el títol “L’experimentació de l’interior”, amb el Dr. Jordi-Agustí Piqué Collado, la Dra. Rosa M. Alsina Pagés i el Dr. Javier Viver. La tercera i última conferència se celebrarà el dimecres 21 de maig, a les 16:00 hores, i estarà dedicada a “La gestió del gran patrimoni sacre. La Sagrada Família”, amb la participació del Dr. Jordi Faulí i Oller, Juan Ignacio Eskubi Ugarte i la Dra. Chiara Curti.
Foros posa en relleu que, a Europa, el 80% del patrimoni cultural és religiós, fet que implica un gran repte per a la seva conservació, però també una oportunitat per a les noves generacions d’arquitectes. D’aquesta manera, el cicle pretén obrir un espai de reflexió sobre el paper de l’arquitectura en la preservació del llegat espiritual i cultural europeu.
Una atenció especial es dedicarà al cas de la Sagrada Família de Barcelona, considerada un exemple paradigmàtic de gestió patrimonial, innovació constructiva i projecció internacional. Aquesta reflexió s’alinea amb el fet que Barcelona esdevindrà Capital Mundial de l’Arquitectura l’any 2026; una qüestió que reforça el valor d’aquesta iniciativa com a plataforma de debat i anticipació dels reptes futurs del sector.
Amb aquesta iniciativa, UIC Barcelona es comproment amb la recerca, la formació i el diàleg interdisciplinari dins el món de l’arquitectura. En un temps en què els valors i les formes heretades es posen constantment en qüestió, el cicle ofereix un espai per repensar l’essencial des d’una perspectiva profunda, connectant el patrimoni espiritual amb els desafiaments contemporanis.
