Les relíquies de Carlo Acutis es difonen per Catalunya i Espanya poc abans de la seva canonització

xpv

El compte enrere per a la canonització del beat italià Carlo Acutis, que tindrà lloc el pròxim diumenge 27 d’abril, ha accentuat l’admiració vers aquest jove en centenars de racons del món que custodien alguna de les seves relíquies. L’elevació als altars de “l’influenciador de Déu”, que preveu ser un dels esdeveniments més destacats d’aquest any jubilar al Vaticà, serà així motiu de satisfacció per a esglésies, basíliques, centres escolars i, fins i tot, confraries, que des de fa uns anys compten, entre el seu repertori de relíquies, amb cabells del jove o amb trossos de roba que va portar.

Això és el que ha passat a Daroca, una població de gairebé dos milers d’habitants a la província de Saragossa i amb una basílica romànica, la de Santa Maria dels Sagrats Corporals. Allà és on la religiosa mexicana Catalina Arias, una de les quatre monges de la congregació de les Auxiliars Parroquials de Crist Sacerdot que hi col·laboren, ha observat un augment per l’interès cap al beat: “Es comenta que el rector vol oficiar alguna missa especial amb motiu de la seva canonització i molts feligresos i turistes em pregunten què hi fan, aquí, uns cabells d’aquest futur sant”, observa la monja, que va viure el moment, fa tres anys, en què les Germanes Missioneres Eucarístiques de Natzaret van decidir entregar-los al temple.

Precisament els cabells de l’italià es veneren a escassos metres d’una altra relíquia, la del fundador de les Germanes Natzarenes, el sevillà Manuel González García, “un home que, com Acutis, va ser un apassionat de l’eucaristia”, remarca la religiosa, que ha viscut en territori espanyol els mateixos anys que tindria Acutis si continués viu —trenta-tres— i observa com “els turistes queden impressionats quan arriben i ho veuen”. Una reacció que també tenen els infants de les escoles quan hi van d’excursió.

La relíquia del futur sant italià, a la basílica de Daroca.

“Volem que els joves puguin venerar relíquies de sants que van existir fa pocs anys”

Com a Daroca, hi ha altres relíquies arreu de la geografia espanyola, i en molts casos gràcies a la donació feta per l’Associació Amics de Carlo Acutis, presidida per la seva mare, Antonia Salzano, i formada per un grup reduït de delegats internacionals, com el salvadoreny Carlos Leret. “Va ser ell, precisament, qui ens va donar fa uns mesos un tros de la roba que va portar el futur sant per al seu culte”, destaca Xavier Ribas, rector des de fa quinze anys de la parròquia de Sant Pere de Gavà, al Baix Llobregat.

Segons apunten a Flama fonts d’aquesta associació, Gavà és una de les poc més de deu poblacions catalanes en què hi ha relíquies del ciberapòstol de Déu, tal com es coneix aquest jove amant de les noves tecnologies abans de morir amb quinze anys. Un exemple és Barcelona, on existeix una relíquia d’Acutis en una capella del Col·legi Reial Monestir de Santa Isabel i on el bisbe auxiliar, Xavier Vilanova, en té una, regalada per la mare de l’italià, però també n’hi ha altres com Deltebre, al Baix Ebre.

A la parròquia d’aquesta localitat, dedicada a l’advocació de Sant Miquel, hi ha uns cabells del beat després que el seu rector, Joan Guerola, conegués la història del jove i els demanés a l’associació que promou i continua el treball fet per Acutis. “El dia 27 farem una gran festa per ell i per la devoció a la Divina Misericòrdia”, sosté el prevere, que també ha recollit relíquies de Teresa de Calcuta i de Joan Pau II.

La relíquia de Carlo Acutis a Deltebre, al costat d’una imatge de l’italià.

Un ostensori en plata de llei que simula un teclat i una pantalla d’ordinador, a Ciudad Real

Una relíquia i un document que en valida l’autenticitat també és el que es té a la parròquia de Sant Pere Apòstol de Ciudad Real, a Castella-la Manxa i seu de la Germandat del Natzarè. “Vam rebre cabells del beat el 2022 per part de Nicola Gori, postulador de la causa de beatificació de Carlo Acutis, i el reliquiari forma part del pas de Jesús Natzarè; no com a element estètic, sinó com a eina per apropar-se a l’esperit de Déu”, assegura Jorge González, el Tinent de Germà Major d’aquesta confraria fundada el 1725. Per això, els cabells sortiran en processó pels carrers de la ciutat el pròxim 18 d’abril, en el marc del Divendres Sant.

El reliquiari d’aquesta germandat conté el símbol tipogràfic @ en la seva part superior.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia