Els Legionaris de Crist reten comptes per cinquè any consecutiu del seu compromís amb les víctimes d’abusos a la congregació

jordpacheco
Col·legi Reial Monestir de Santa Isabel de Barcelona, gestionat per Regnum Christi.

Els Legionaris de Crist han atès directament 61 de les 170 persones que van ser víctimes d’abusos en el si de la congregació entre 1941 i 2019. Així ho ha palesat l’Informe Veritat, Justícia i Sanació, presentat aquest 3 d’abril per retre comptes, per cinquè any consecutiu, sobre els compromisos assumits en matèria de prevenció d’abusos.

L’estudi, elaborat per la Comissió Interàrees de la direcció general dels Legionaris de Crist, presenta els avenços i desafiaments en aquesta matèria entre l’1 de març i el 31 de desembre de 2024, i dona així continuïtat al compromís de transparència i accions concretes per a la generació d’espais segurs en cada una de les activitats promogudes des de la congregació.

La congregació, que ha tornat a ser notícia durant les últimes setmanes per la detenció de l’exsecretari de Maciel, acusat d’abusar de diverses nenes a col·legi Highlands El Encinar, admet en l’informe que des del 2019, any en el qual es va publicar la recerca històrica, i fins al 31 de desembre de 2024, ha rebut un total de 20 denúncies contra sacerdots legionaris no comptabilitzades en aquest informe històric. 

En aquest punt, l’informe, que ofereix dades relatives a Espanya i als més de vint països on té presència, subratlla que “aquestes denúncies són sobre fets ocorreguts en diverses dècades”, i apunta que en vuit casos els procediments canònics i civils van concloure perquè no s’ha pogut constatar un abús sexual contra un menor. També destaca que dos capellans van ser apartats de la congregació i de l’estat clerical en concloure els procediments i que dos més es troben en espera de la conclusió d’un procés tant civil com canònic.

Els Legionaris de Crist també assenyalen que hi ha dos casos que estan a l’espera de la conclusió d’un procés canònic i que altres dos procediments canònics van concloure sense resultat definitiu perquè, segons el parer del Dicasteri per a la Doctrina de la Fe, era impossible avançar perquè un dels acusats va morir i l’altre va ser dimitit de l’estat clerical fa dos anys. La congregació apunta, també, que actualment hi ha quatre procediments canònics nous que es troben en fase de “recerques formals i processos”.

“Camins de sanació” a Espanya

Pel que fa a Espanya, els Legionaris de Crist reconeixen que la institució “recorre camins de sanació” amb 12 víctimes a través del canal independent de denúncia i escolta Eshmà, a les quals se sumen dues més mitjançant el canal institucional, mentre que una altra ha preferit ser acompanyada per Betània. Pel que fa a indemnitzacions, asseguren que s’ha reparat econòmicament 4 víctimes des del 2022, i es dona suport a tres víctimes més en processos terapèutics i trobades restauratives.

Amb aquest nou estudi, la direcció general de la congregació subratlla que continua treballant perquè “cada víctima sigui part d’un procés” que pugui avançar fins a “la veritat, la justícia i la sanació“. “Per aquest motiu —asseguren—, es respecten els temps de cada persona a partir de la seva situació particular”.

Un procés llarg fins als nous estatuts

La intervenció dels Legionaris de Crist per part de la Santa Seu va començar l’any 2006, poc després de l’inici del pontificat de Benet XVI, arran dels greus escàndols que implicaven el seu fundador, el mexicà Marcial Maciel, en abusos sexuals a menors, abús de poder i comportaments immorals al llarg de la seva vida que el varen portar a una doble vida en què arribar a tenir fills.

El fundador dels Legionaris de Crist, amb Joan Pau II. | Foto: Vatican Media

Després de diverses fases que van portar a una revisió exhaustiva de les estructures i pràctiques de la congregació per tal d’ajudar-la a superar la crisi, reformar completament la seva estructura interna i restaurar la seva credibilitat, la Santa Seu i els Legionaris de Crist van començar a treballar l’any 2010 en la promulgació d’uns nous estatuts que van ser aprovats definitivament el 6 de febrer de 2025 després dels cinc anys de vigència ad experimentum.

A Espanya, els Legionaris de Crist té obres educatives, socials i missioneres a ciutats com Barcelona, Madrid, València, Sevilla, Córdoba. En aquests territoris, compta actualment amb 82 consagrades, 74 legionaris, 6 laics consagrats, 676 laics menors de setze anys i 1.200 adolescents de més de setze anys.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia