En molts països del món, almenys un 20% dels adults han abandonat la religió en què van ser criats, segons revela un estudi recent del Pew Research Center en què es constata com el cristianisme i el budisme estan entre les tradicions que han experimentat les pèrdues més significatives. La majoria dels casos de canvi religiós es deuen a persones que han passat de tenir una identitat religiosa a considerar-se no afiliades, amb el cristianisme com la religió que més creients ha perdut.
L’estudi, titulat Around the World, Many People Are Leaving Their Childhood Religions, es basa en enquestes a gairebé 80.000 persones de 36 països. Es defineix el “canvi religiós” com el trànsit entre la religió en què una persona es va criar i la seva identitat religiosa actual. Els països analitzats inclouen una gran diversitat de tradicions religioses predominants, com el cristianisme, el budisme, l’hinduisme, l’islam i el judaisme.
En 27 dels països amb prou població cristiana per a l’anàlisi, més persones han deixat el cristianisme que no pas l’han adoptat. Aquest fenomen és especialment marcat a països occidentals com Espanya, on un 35% dels adults que es van criar com a cristians ara es consideren no afiliats. També hi ha casos destacats a Suècia i Alemanya (29%), els Països Baixos (28%) i el Canadà i el Regne Unit (26%). Als Estats Units, un 19% de la població ha fet aquest canvi.
Tot i aquestes tendències, la majoria de cristians en aquests països continuen identificant-se amb la seva religió d’infantesa. Això es veu clarament a llocs com les Filipines, Hongria i Nigèria, on gairebé tots els cristians criats en aquesta fe la mantenen a l’edat adulta. A més, alguns països com Singapur i Corea del Sud mostren alts nivells d’entrada al cristianisme, amb un percentatge significatiu de persones que han adoptat aquesta fe a l’edat adulta.
Els països amb més canvi religiós són Corea del Sud (50% d’adults han canviat de religió), Espanya (40%), el Canadà (38%), Suècia (37%) i els Països Baixos i el Regne Unit (36%). Als Estats Units, un 28% dels adults han canviat de religió, situant-lo en la tretzena posició de la llista. En canvi, a països com Tunísia i Bangla Desh, gairebé ningú abandona la religió en què ha estat criat.
El factor generacional també és rellevant: en 13 països, especialment a Amèrica Llatina, Europa i Amèrica del Nord, els adults menors de 35 anys tenen més probabilitats d’haver canviat de religió que els majors de 50 anys. Aquestes dades confirmen la tendència cap a la secularització en moltes parts del món occidental. Tot i així, el cristianisme continua sent la religió més gran i estesa geogràficament, amb una presència predominant en 25 dels països estudiats.

Monjo budista pregant I @Pixabay