“La meva percepció és que les parts continuen confiant més en un èxit militar que en un resultat negociat”. Així s’ha expressat el Ministre d’Exteriors de la Santa Seu, Paul Richard Gallagher, sobre el conflicte entre Rússia i Ucraïna. Ho ha fet en una entrevista concedida al diari ABC, en la qual el diplomàtic anglès ha demanat a la comunitat internacional “un compromís més gran per donar més espai i confiança al diàleg i a les negociacions”. “Caldria trobar maneres d’oferir garanties contra el risc de noves agressions, amb la participació de la comunitat internacional i respectant els principis fonamentals de la Carta de l’ONU”, ha afegit.
El també arquebisbe de Hodlem i exnunci apostòlic a Burundi, Guatemala i Austràlia, ha manifestat novament la disponibilitat de la Santa Seu a servir com a mediadora entre Rússia i Ucraïna per a trobar una solució dialogada a l’enfrontament, tot i que ha remarcat que aquesta hipotètica mediació no depèn del Vaticà. “Com hem dit des del principi, estem disponibles a facilitar el diàleg i les negociacions si les dues parts ho sol·liciten i estan disposades a dur-les a terme”.
En aquest sentit, el diplomàtic ha destacat que Ucraïna va buscar i va promoure una negociació facilitada per la Santa Seu abans de la invasió militar ordenada pel president Vladímir Putin al febrer del 2022, però no es va materialitzar per falta del consens necessari. “Ara —ha confessat Gallagher— el meu estimat i estimat col·lega, el ministre ucraïnès d’Afers Estrangers, Dmitro Kuleba, diu que Ucraïna no contempla la participació de la Santa Seu en les negociacions que Kíev considera que tard o d’hora seran indispensables”.
L’entrevista amb Gallagher ha sigut publicada precisament un dia després de la trobada al Vaticà entre el papa Francesc i el primer ministre d’Ucraïna Denys Shmyha. Tal com ha explicat el polític ucraïnès, durant la conversa han parlat de la fórmula de pau i de la possible ajuda del papa i del Vaticà per aconseguir tots els passos del pla de pau del president Zelensky. Shmyha també ha convidat al Papa a visitar Ucraïna i li va demanar el Papa ajuda per tornar a casa els ucraïnesos i els nens ucraïnesos detinguts, arrestats, deportats per la força a Rússia.
Tecnologia nuclear i situació a Nicaragua
Més enllà del conflicte entre Rússia i Ucraïna, Gallagher també ha comentat amb ABC altres qüestions espinoses relacionades amb l’ús de la tecnologia nuclear i la persecució de l’Església a Nicaragua. Sobre el primer aspecte, ha detallat que la Santa Seu contempla el seu ús civil “sense prejudicis ni esquemes ideològics”, prenent com a punt de referència “el desenvolupament integral de la humanitat, la cura de casa nostra comuna i les normes internacionals vigents en la matèria”. “D’altra banda—ha dit—, la Santa Seu està compromesa amb la prohibició total de les armes nuclears, l’ús i la possessió de les quals considera immorals, i veu amb preocupació l’ús de la tecnologia nuclear amb fins militars”.
Preguntat pel tancament de les relacions diplomàtiques entre la Santa Seu i el règim de Daniel Ortega a Nicaragua, el prelat ha declarat que la renúncia unilateral del govern nicaragüenc a mantenir relacions obre pas a “una nova situació amb molts interrogants a diferents nivells”. “La Santa Seu —ha subratllat— té clar que ha de romandre fidel als seus principis, buscant sempre el bé del poble, per això mai no ha deixat de buscar i convidar al diàleg, com l’arma més eficaç per assolir enteses reals que ajudin a la convivència pacífica i fraterna. El Sant Pare ja va dir que ‘La Santa Seu mai se’n va, sinó que la fan fora’, i que intenta salvar el que es pot salvar, sempre mitjançant la paciència i el diàleg”.