Vincenzo Paglia insta Europa a humanitzar la intel·ligència artificial

cropped-fav.png

Vincenzo Paglia, president de la Pontifícia Acadèmia per a la Vida, va participar en la Cimera de París sobre la intel·ligència artificial, on va destacar la necessitat d’ampliar la consciència sobre aquesta nova frontera tecnològica que pot transformar fins i tot la naturalesa humana. “Europa té un paper fonamental a l’hora d’aportar la seva tradició humanística i redescobrir la centralitat de la persona en aquest món hipertecnològic”, va declarar a una entrevista publicada per Vatican News.

La Santa Seu ha estat treballant en aquest àmbit des de fa anys, col·laborant amb empreses com Microsoft i IBM, i impulsant el Rome Call for IA Ethics, un document ètic signat per diverses institucions i religions per establir bases comunes en l’ús de la IA. “És fonamental que aquesta revolució sigui governada per totes les institucions socials per evitar que la tecnologia domini l’ésser humà”, va afirmar Paglia. Europa ha fet avenços en regulació, però encara cal la implicació de les grans indústries i la política per donar validesa a aquestes normes.

Sobre la Cimera de París, Paglia va considerar que pot ser un pas decisiu per mobilitzar les diverses disciplines i institucions cap a una tecnologia que estigui al servei d’un desenvolupament humà digne i equitatiu. “Un desequilibri tecnològic pot generar conflictes pitjors que els nuclears”, va advertir. A més de la guerra i la medicina, la intel·ligència artificial tindrà un gran impacte en l’educació i en la indústria, i cal establir criteris clars perquè beneficiï tothom.

Pel que fa a la posició de la Santa Seu, l’arquebisbe italià va explicar que el successor de Bill Gates va contactar amb ell preocupat pels perills i possibilitats d’aquesta tecnologia. Això va portar a la creació del Rome Call for IA Ethics el 2020, un document que ha estat avalat per universitats, empreses i diferents religions. “És un instrument perquè governs i empreses assumeixin responsabilitats i promoguin el bé comú”, va dir Paglia, recordant que el Papa també el va defensar al G7. Recentment, la Santa Seu va publicar un document educatiu sobre la intel·ligència artificial per ajudar formadors i joves a entendre’n els desafiaments.

Paglia va destacar que la sensibilització sobre aquesta eina tecnològica no és exclusiva d’Occident. L’any passat va visitar l’Índia, on va percebre una gran preocupació de l’episcopat per la creixent influència de la tecnologia. “Vaig veure molts joves enginyers indis a Seattle, i els bisbes de l’Índia han entès la necessitat d’abordar aquest fenomen”, va explicar. A Bangalore, per exemple, la IA ja forma part de la vida quotidiana.

Finalment, Paglia va insistir que el Vell Continent té una gran responsabilitat en aquest debat per la seva tradició humanística. “El repte és enorme, però hem d’assegurar que la IA ajudi a redescobrir la centralitat de la persona humana en aquest nou món altament tecnològic”, va concloure.

Cap a una tecnologia que estigui al servei d’un desenvolupament digne i equitatiu I Pixabay, @geralt

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia