Una reunió discreta de bisbes i cardenals per qüestionar al papa Francesc

cropped-fav.png
Hotel on es van allotjar els bisbe en la seva trobada a Sintra (gener 2025) I @Penha Longa

Entre el 14 i el 18 de gener es va celebrar a Sintra, Portugal, una reunió gairebé “secreta” amb la participació d’almenys 80 bisbes i cardenals de tot el món. L’esdeveniment va ser organitzat i finançat per l’Acton Institute, una institució dels EUA crítica amb les idees del papa Francesc. Es van reunir a Penha Longa, un hotel de luxe, sota el pretext de reflexionar sobre l’Estudi de la Religió i la Llibertat.

Segons el portal portuguès 7Margens La majoria dels bisbes assistents provenien de països pobres i van ser convidats amb totes les despeses cobertes, incloent-hi un viatge a Fàtima. Aquesta peregrinació al Santuari de Fàtima va ser un dels moments més destacats de la reunió, els participants van celebrar una missa a la Basílica de la Santíssima Trinitat i van resar el rosari a la Capella de les Aparicions. Aquesta informació es va fer pública gràcies al Gabinet de Comunicació del mateix santuari.

Els ponents que van participar en la trobada eren membres de l’Acton Institute, que sovint expressen les seves crítiques respecte al Papa argentí. Aquesta institució ha promogut tradicionalment els valors del capitalisme i la llibertat econòmica, en contraposició a la Doctrina Social de l’Església i l’opció preferencial pels pobres defensada per Francesc. Algunes de les veus més crítiques qüestionen encícliques com Laudato Si’.

De fet, un dels fundadors de l’Acton Institute, Robert Sirico, és conegut per la seva defensa del mercat lliure i la seva oposició al pensament del bisbe de Roma, especialment pel que fa a l’”opció preferencial pels pobres”. Aquesta postura contrasta fins i tot amb la del Papa Joan Pau II, que destacava la centralitat del treballador en els conflictes laborals.

Aquestes trobades tenen lloc anualment a Sintra des de 2018, amb algunes interrupcions. Entre els participants destacats en aquesta edició, hi ha hagut el bisbe nicaragüenc Rolando Álvarez, qui va oferir el seu testimoni sobre la seva experiència a la presó i la persecució religiosa que viu la comunitat catòlica a Nicaragua sota el règim de Daniel Ortega. Álvarez va compartir el seu calvari a la presó, on va patir tortures físiques i psicològiques. Segons el seu relat, va resistir gràcies a la fe, perdonant els seus captors i oferint el seu sofriment per l’Església de Nicaragua. Actualment, viu a Roma, després de ser excarcerat el gener de 2024.

Rolando Álvarez, assetjat per la Policia de Nicaragua per impedir-li sortir de la seva cúria Episcopal. | ‘Artículo 66’

L’Acton Institute va demanar als assistents mantenir confidencialitat sobre el que es va discutir en aquesta reunió. No obstant això, alguns participants van revelar temes tractats. Temes com la importància de la família, la cultura i l’economia des d’una òptica conservadora i liberal.

El bisbe neerlandès Johannes Hendriks, i altres prelats, van defensar públicament la discreció de la reunió com a garantia d’una participació més espontània, segong s’explica a 7Margens. Hendriks també va expressar preocupació per la visió social del congrés, que afavoreix un estat mínim i deixa l’atenció a les persones que viuen situacions vulnerables en mans de la caritat privada, un enfocament que considera excessivament influït pel model nord-americà.

També ha generat polèmica que un grup de prelats, molts d’ells procedents de països amb alts índexs de pobresa, s’hagi reunit en un hotel de luxe on una nit en temporada baixa costa més de mil euros. Alguns, com l’arquebisbe nigerià Ignatius Ayau Kaigama van explicar que això es va decidir perquè antigament aquest resort va ser un convent caputxí del segle XIV.

Així, la reunió de Sintra reflecteix tensions existents dins de l’Església sobre la seva orientació social i econòmica. Mentre que l’Acton Institute defensa un model basat en el mercat lliure i la mínima intervenció de l’Estat, el papa Francesc promou una doctrina social que posa l’accent en la justícia econòmica i l’atenció als més vulnerables. La presència de bisbes de països pobres en un entorn de luxe i la confidencialitat exigida pels organitzadors afegeixen controvèrsia a la trobada i evidencien la complexitat del debat sobre el paper de l’Església en un món que canvia constantment.

Visitar el santuari de fàtima va ser un dels moments més destacats de la trobada | Wikimedia Commons

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia