Aquesta setmana arriba un nou 27 d’abril i, amb ell, una nova celebració litúrgica en què centenars de pelegrins d’arreu de Catalunya visitaran la Basílica de Montserrat amb motiu de la Solemnitat de la seva Mare de Déu, patrona dels catalans i les catalanes.
Però la festa de la Moreneta tindrà el seu tret d’inici demà, 26 d’abril, amb el res del Rosari a la Basílica, a les 18:15 hores, i les Primeres Vespres de la Solemnitat de la Mare de Déu, tal com ve sent una tradició per aquestes dates, a les 18:45 hores. Acte seguit, el mateix santuari serà l’escenari de la Vetlla de Santa Maria, que contindrà els Cants i les pregàries del Llibre Vermell (a les 21 hores), i, per cloure la primera jornada festiva, a les 22 hores tindrà lloc la Missa de la Vetlla, presidida per monsenyor Joan Planellas, arquebisbe de Tarragona, en què se celebrarà l’ofrena de les llànties i l’ofrena simbòlica de l’oli a mans del Pare Abat de Montserrat, Manel Gasch. Finalment, es ballaran sardanes a les places.
L’endemà, 27 d’abril, una Missa de l’Alba al Cambril i una Pregària de la Confraria (a les 7 hores), arrencaran els actes en honor de la Mare de Déu de Montserrat. Una hora més tard, s’esdevindran els Laudes, i a les 11:00 hores se celebrarà la Missa Conventual, presidida per monsenyor Agustí Cortés, bisbe de la diòcesi de Sant Feliu de Llobregat. A continuació, a les 13:00 hores, serà el torn del Salve i el Virolai, que donaran pas a la segona missa d’aquest 27 d’abril. Finalment, a la tarda, per cloure la festivitat, s’hi celebrarà el res del Rosari de la Basílica (a les 18:15 hores) i, a les 18:45 hores, tindran lloc les Segones Vespres, amb la Salve montserratina i els Motets polifònics.
La solemnitat a la Basílica dels sants Just i Pastor
La celebració d’aquesta solemnitat també tindrà un programa d’activitats a Barcelona, on la Lliga Espiritual de la Mare de Déu de Montserrat hi ha preparat diversos actes commemoratius coincidint amb aquesta jornada. Així serà com, a la Basílica dels Sants Màrtirs Just i Pastor de la capital catalana, a les 18 hores, tindrà lloc una dissertació històrica que portarà el títol de La tradició montserratina a la basílica de Sant Just i serà vehiculada per l’historiador Manel Alonso, responsable de gestionar i difondre elements propis del temple barceloní.
En paraules d’Alonso a Flama, “aquesta dissertació consistirà a explicar l’antiquíssim lligam que existeix entre la Mare de Déu de Montserrat i la basílica dels Sants Màrtirs Just i Pastor de Barcelona”. Per arribar a aquest punt, l’especialista ha reconegut que “es partirà de la tradició que explica que sant Pacià va tenir a les seves mans la imatge de Santa Maria, a la qual va construir una església al lloc on actualment s’erigeix la basílica de sant Just. És aquí on posteriorment, durant els segles XX i XXI, es va celebrar la seva entronització, i on, cada any, celebrem aquesta diada montserratina”, ha puntualitzat l’historiador.
Com a acte final d’aquesta commemoració a Barcelona, a les 18:30 hores se celebrarà una eucaristia en la solemnitat de la Mare de Déu de Montserrat presidida per mossèn Armand Puig, rector de l’Ateneu Universitari Sant Pacià i de la Basílica dels Sants Màrtirs Just i Pastor de Barcelona; un acte litúrgic que donarà pas, finalment, a una actuació musical a càrrec del grup Cor Signum.
Vuit-cents anys de la confraria de la Mare de Déu
La celebració d’aquest 2023 en honor de la Mare de Déu de Montserrat s’emmarcarà en el vuit-cents aniversari de la confraria que porta el seu nom. Per això, del 6 al 9 d’octubre d’aquest any es té previst de portar a terme un pelegrinatge a Roma en què es podrà gaudir d’una audiència del Sant Pare, així com d’un concert de l’Escolania de Montserrat, d’un Rosari dels pobres al Trastevere, d’una Missa d’acció de gràcies a Sant Pere i, finalment, d’un ball de sardanes per la pau. Per inscriure’s, la confraria ha facilitat el següent número de telèfon amb la finalitat de fer-ne les gestions corresponents: 640.875.396