El Monestir de Sant Esteve de Banyoles reobre les portes després de 45 anys

cropped-fav.png
Façana monestir de Sant Esteve de Banyoles I X, @Ajuntament de Banyoles

El Monestir de Sant Esteve de Banyoles va tornar a obrir les seves portes aquest passat cap de setmana, permetent als visitants accedir lliurement a aquest històric cenobi per primera vegada en 45 anys. Considerat l’origen de la ciutat de Banyoles, el monestir alberga l’arqueta de Sant Martirià, una peça gòtica d’orfebreria de gran valor que va ser objecte d’un dels robatoris d’art més importants de Catalunya, a mans de René Alphonse van den Berghe (Erik el Belga), l’any 1980. Des de llavors, l’espai havia romàs pràcticament tancat, amb només algunes obertures puntuals.

La reobertura és fruit d’un acord entre l’Ajuntament de Banyoles i el bisbat de Girona, que permetrà que el públic pugui visitar gratuïtament el monestir els caps de setmana i dies festius en horari de matí. Ara, tant el claustre, on es conserva l’arqueta, com l’església, que acull el retaule de la Mare de Déu de l’Escala, estan a disposició dels banyolins i dels visitants d’arreu.

Aquesta reobertura arriba en un moment en què es debat la futura gestió de l’espai i la seva titularitat. El Centre d’Estudis Comarcals de Banyoles (CECB) i diverses entitats i partits polítics reclamen que el monestir passi a mans municipals, atès que ja no té usos religiosos. Argumenten que la ciutat ha de recuperar aquest espai per convertir-lo en un centre històric, cultural i paisatgístic de referència. Tot i que l’oposició va presentar una moció en aquesta línia, el govern municipal de Junts ha rebutjat la proposta, apostant per negociar amb el bisbat en el marc d’una comissió bilateral per parlar del patrimoni eclesial de Banyoles i, especialment, del Monestir de Sant Esteve.

D’altra banda, el CECB i altres entitats han impulsat un manifest per demanar la recuperació de les restes arqueològiques del subsol i la creació d’un centre d’interpretació. També reclamen la museïtzació del conjunt i l’obertura dels jardins per a ús públic, així com l’elaboració d’un pla concret d’actuacions. Això, afirmen, permetria donar al monestir la importància que es mereix i garantir-ne la conservació per a les futures generacions.

Arqueta de Sant Martirià, Erik el Belga va robar les seves 30 estatuetes de plata. Encara, avuim en queden 5 per recuperar I X, @Ajuntament de Barcelona

Un dels monestirs més influents

El Monestir de Sant Esteve té una llarga història que es remunta al segle IX, quan va ser fundat sota la protecció del rei Lluís el Pietós. Amb el temps, va adquirir una gran rellevància i va esdevenir un dels monestirs més influents de la Catalunya medieval, arribant a tenir sota la seva dependència altres cenobis, com el de Sant Pere de Rodes. No obstant això, al segle X va patir una destrucció arran d’una invasió i va haver de ser reconstruït.

Durant els segles posteriors, el monestir va experimentar diverses transformacions arquitectòniques a causa de conflictes i desastres naturals. Això ha donat lloc a l’actual conjunt monumental, que combina elements dels segles X, XI, XV i XVII. Aquesta diversitat estilística es pot apreciar tant en l’església com en el claustre i altres dependències del cenobi.

Entre els tresors que conserva el monestir destaca l’abans referenciada arqueta de Sant Martirià, una obra mestra de l’orfebreria gòtica que conté les relíquies del patró de Banyoles. També hi trobem el retaule de la Mare de Déu de l’Escala, una peça de mitjans del segle XV atribuïda al mestre Joan Antigó, així com capitells romànics al claustre i una col·lecció de pintura amb obres que abasten des del segle VI fins al XVIII.

Amb la reobertura, Banyoles recupera un dels seus símbols més importants i ofereix als visitants la possibilitat de descobrir un dels monestirs més antics del sud del Pirineu. Tot i això, el debat sobre la seva titularitat i gestió continua obert, i queda per veure com evolucionarà la relació entre bisbat i l’ajuntament en els pròxims anys per garantir el futur del monument.

Retaule de la Mare de Déu de l’Escala I X, @Ajuntament de Barcelona

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia