A la Via della Conciliazione, l’avinguda que uneix el Castell de Sant Angelo i la plaça de Sant Pere del Vaticà, una munió de voluntaris s’ocupa tots els caps de setmana d’aquest Any Sant de preservar la fluïdesa dels actes processionals i de proporcionar informació als pelegrins que hi transiten per acabar travessant la Porta Santa a la basílica de Sant Pere.
Són homes i dones —majoritàriament laics i laiques, per bé que també hi ha sacerdots, monges o frares— que hi acudeixen, vestits amb armilla verda, des d’altres punts d’Itàlia, França, Alemanya, el Regne Unit, Brasil, els Estats Units i, fins i tot, des de Barcelona.
Tots aquests voluntaris s’autodenominen com a germans d’un orde de templers nascut a Itàlia fa quatre dècades i que, com en altres celebracions multitudinàries de l’Església catòlica, ha signat un acord de col·laboració amb el Dicasteri per a l’Evangelització per desenvolupar aquestes accions altruistes a les portes de la basílica de Sant Pere, així com a les de Sant Pau Extramurs i Sant Joan de Laterà, com indica el torinès Steve Forsberg, qui va endinsar-se espiritualment en aquest orde fa cinc anys i, des de fa uns mesos, ajuda els germans catalans a créixer en els valors de la cavalleria cristiana tradicional.
Aquest és el cas de Francisco Martínez (Sabadell, 1954), resident a Sant Adrià de Besòs i membre des de fa dos anys de Templari Oggi APS —nom que rep aquesta associació privada de fidels estructurada com un orde de cavalleria—, juntament amb els seus dos germans, Ramon i Assumpta.
Per a aquest policia jubilat, “la vocació de defensar els llocs sagrats, els pelegrins, els dèbils i els oprimits en plena comunió amb l’Església catòlica i el Papa” va ser la raó que el va motivar a lluir la creu patent de color vermell, tal com ho farà quan viatgi enguany a Roma i com ja ho fa, un cop al mes, a la parròquia de Sant Adrià del seu municipi: “A més, per Setmana Santa, tots tres lluïm la nostra indumentària en processó”, subratlla.
“L’activitat que fan a la nostra església és enriquidora i, fins i tot, tenen veu al consell parroquial”, constata el rector de la parròquia de Sant Adrià des del passat mes de setembre, el congolès Isidore Daiongue. Tal com fa en les diòcesis italianes, “l’orde també està al servei d’allò que pugui necessitar la de Barcelona”, hi afegeix Steve Forsberg, així com d’aquells territoris on, en un futur, es vol implantar: “El nostre objectiu és créixer arreu d’Espanya i poder gaudir de les activitats que organitzem regularment“, assenyala Martínez, abans de recordar una de les primeres desfilades en què va participar, pels carrers de Roma, amb 450 cavallers i dames més. “Amb motiu del Jubileu, la Ciutat Eterna ens espera de nou“, conclou.