Fructuós, Auguri, Eulogi, un erudit escrivà (que és l’encarregat de guiar els espectadors per la trama argumental), Aureli, Fèlix, Emilià, Pròcul i una llarga llista de personatges que històricament han trepitjat Tarragona són els personatges interpretats per tarragonins com ara Jesús Blanco, Jordi Borràs, Àlex Muñoz, Pere Navarro, Pablo, Andreu i Rafael Muñoz, Xavier Rius i unes desenes de noms més en la primera pel·lícula dedicada als primers màrtirs del cristianisme i a tots els que van ser-ne coetanis.
Aquest és l’últim gran projecte presentat per l’Associació Cultural Sant Fructuós i que el passat cap de setmana va omplir el Teatre Tarragona amb motiu de la seva estrena, en què van assistir des de l’arquebisbe Joan Planellas fins als màxims representants de l’Ajuntament tarragoní, passant per una nodrida representació d’aquesta entitat amb trenta-cinc anys de vida, presidida per Imma Teixell.
“Després de molts anys convertint la història d’aquests personatges emblemàtics a Tarragona en una obra de teatre, vam decidir donar el pas davant la impossibilitat de continuar-ho fent”, apunta Teixell, referint-se a les dificultats de transportar fins al segle III el públic que bianualment s’aplegava a l’amfiteatre de Tarragona, on van ser cremats, davant l’estupefacció de qui els mirava, Fructuós i els seus dos diaques. D’una banda, a causa de la pandèmia de coronavirus, i, de l’altra, de l’alarmant situació estructural que es va posar de manifest en aquest edifici romà, “per bé que hi hagi un pla director en marxa per rehabilitar-lo”, agrega la presidenta. “També és cert que una pel·lícula ens fa arribar el seu llegat més lluny“, manté.
D’aquesta manera, del juny al juliol del 2024 indrets com ara el mateix amfiteatre romà, la Catedral de Tarragona, el circ romà de la ciutat, la finca Mare Internum-Platja dels Cossis de Tarragona, el Fòrum de la Colònia, els jardins del Seminari tarragoní i el subsòl arqueològic del Museu Bíblic Tarraconense van esdevenir els escenaris escollits perquè la productora Atzavara acabés produint el seu curtmetratge. “El cost ha estat d’uns 14.000 euros, principalment per fer front a les despeses tècniques”, reconeix Teixell.
Internacionalitzar el llegat de Sant Fructuós, objectiu principal
Per tal de portar l’empremta del sant martiritzat a Tarragona arreu del món, l’associació que porta el seu nom es planteja, amb la creació d’aquest projecte audiovisual, fer una nova passa: “És una porta que ens permet arribar a indrets on fins ara la presència del protagonista de La Passio Fructuosi, un document anònim redactat entre els segles III i IV, no havia arribat”, sentencia la representant de l’entitat, constatant que la ciutat de Roma és un dels principals punts del mapa: “Es podrà gaudir de la pel·lícula en diversos idiomes —entre ells, l’italià— gràcies a la col·laboració del Patronat de Turisme tarragoní”, sosté.
“Sant Fructuós desprèn uns valors molt sòlids, que ens arriben als nostres dies”, argumenta Imma Teixell, que destaca la faceta d’un bisbe que “no es va deixar doblegar fàcilment pels emperadors de la seva època, com es veu reflectit en les escenes del film, i va fer valdre el valor de la sinceritat entre tots els creients i no-creients que el van conèixer”. “Aquesta actitud el fa ser un personatge universal“, conclou.