Dolors Fernàndez: “Al segle XXI, hem de tenir clar que només el diàleg pot posar fi als conflictes”

jordpacheco
Dolors Fernàndez, durant el lliurament del premi Memorial Joan Gomis de Periodisme Solidari 2024. | Foto: Joan Gatell

Durant els darrers quinze mesos, les més de cent entitats aplegades a Lafede.cat que treballen per la justícia global han protagonitzat nombroses manifestacions de protesta a Catalunya per denunciar la matança a Gaza i demanar un alto el foc. Per això, totes elles han donat la benvinguda a l’acord anunciat aquest passat dimecres 15 de gener per Qatar i els Estats Units per posar fi al cessament de les hostilitats entre Israel i Hamàs. 

Una d’aquestes organitzacions és Justícia i Pau, entitat d’inspiració cristiana que treballa per la pau i per la promoció i la defensa dels drets humans, la justícia social i la protecció del medi ambient. “Qualsevol notícia que faci que la guerra es pari, és una bona notícia després de tantes morts i destruccions innecessàries”, apunta Dolors Fernàndez Alegre, actual presidenta de Justícia i Pau Barcelona. 

Per a Fernández a partir d’ara “caldrà veure com es concreta l’alto el foc i si es treballa per un futur immediat i a llarg termini per conviure en una pau justa i duradora”. “És un conflicte que fa molts anys que dura i cal obrir una nova oportunitat per assentar bases per resoldre aquesta situació tan inestable a la regió”, afegeix.

Edificis bombardejats a Gaza. | Foto: UNRWA

Fernández, que és també responsable de la seu de Mataró de Justícia i Pau, adverteix que “cal molt diàleg i generositat per part de tothom” per superar “el dolor, l’odi, la rancúnia, i la desconfiança” que, com totes les guerres, ha generat aquesta guerra sagnant a Terra Santa. “Cal continuar treballant per tancar altres conflictes oberts en altres parts del món; en ple segle XXI, hem d’aprendre que els conflictes només es poden resoldre a través del diàleg”, diu Fernández. 

“Sense justícia, no serà possible la pau”

Fundada l’any 1968 amb la finalitat de promoure una societat més justa i una cultura sòlida dels drets humans i de la pau des de la perspectiva de l’Evangeli i el pensament social cristià, Justícia i Pau afronta aquest 2025, segons la seva presidenta, amb preocupació per la situació convulsa “d’un món que no és el que voldríem” però també amb “esperança pel compromís i la solidaritat que també es fa present en el nostre entorn”.

En aquest any recentment iniciat, el repte principal d’aquesta entitat que durant molts anys van dirigir i presidir figures cabdals de l’activisme a Catalunya com Joan Gomis o Arcadi Oliveres, és continuar treballant per la Justícia i la Pau. Això és perquè, com reconeix Dolors Fernández, “sense justícia no serà possible la pau”. 

Dolors Fernàndez, durant la Setmana per la Pau Arcadi Oliveres. | Foto: Justícia i Pau

“Som una entitat eclesial i amb presència social i, per tant, el nostre repte és donar testimoni, sensibilitzar i denunciar totes aquelles causes que fan que la pau i els drets humans no siguin respectats”, indica la maratonina, que assegura que l’entitat “continuarà treballant en els camps d’actuació que en aquests moments estan en marxa”, però també atenta a la necessitat de “constatar nous reptes segons la realitat per aportar la nostra especificitat com a entitat”. “I tot això —sentencia— ho hem de fer participant en altres grups, xarxes i en aliança amb altres entitats que tinguin com a objectiu el treball per la pau i els drets humans”. 

Llegir més sobre:

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia