El bisbe Xabier Gómez assegura que “la cultura de l’hospitalitat està cridada a créixer”, i recorda la importància de generar “espais on totes les persones se sentin acollides i respectades“. En la seva primera entrevista a la televisió pública catalana, el bisbe de Sant Feliu aprofundeix sobre la necessitat de trencar barreres socials i culturals, i defensa que l’Església ha de jugar un paper actiu en aquesta tasca, especialment davant els reptes de la migració i la desigualtat.
Segons Gómez, que va ser nomenat bisbe de Sant Feliu el passat 30 de novembre, l’hospitalitat no només implica obrir les portes físiques, sinó també les del cor. “No podem quedar-nos amb les paraules; cal passar als fets”, afirma. En aquest sentit, el prelat valora iniciatives comunitàries i parroquials que ja treballen per donar suport a persones en situació de vulnerabilitat, destacant especialment aquelles dirigides a refugiats i famílies en risc d’exclusió.
En l’entrevista, el bisbe també reflexiona sobre el paper de les famílies com a nuclis d’acollida i d’educació en valors. “L’hospitalitat comença a casa, en les relacions quotidianes”, remarca Gómez, que insta les comunitats cristianes a reforçar la seva xarxa de suport mutu i a buscar formes creatives per estendre l’ajuda més enllà dels seus cercles habituals.
A més, el bisbe fa una crida a superar la indiferència davant el patiment aliè. “Només des de l’empatia i la proximitat podem construir una societat més justa i fraterna”, assenyala. Per Gómez, aquesta tasca requereix una transformació personal i col·lectiva que inclogui l’educació en valors humans i cristians.
L’entrevista, també serveix al dominic basc per recordar els compromisos adquirits per l’Església catalana en àmbits com la sostenibilitat i la lluita contra la pobresa, temes que el bisbe va considerar fonamentals per promoure una autèntica “cultura de l’hospitalitat”.