“Estic molt content i satisfet amb aquest nomenament de sor Simona, perquè suposa que és veritablement un desig del Papa portar endavant Praedicate evangelium”. El cardenal Óscar Andrés Rodríguez Maradiaga, el ‘pare’ d’aquesta constitució apostòlica per a la reforma de la Cúria romana, signada per Francesc el 19 de març de 2022, no oculta la seva satisfacció per la històrica designació de Simona Brambilla com a prefecta del Dicasteri per als Instituts de Vida Consagrada i Societats de Vida Apostòlica (DIVCSVA), fet públic el passat 6 de gener.
L’arquebisbe emèrit de Tegucigalpa rebutja al mateix temps algunes interpretacions que han suggerit que podien derivar-se algunes dificultats canòniques per a l’acompliment de funcions de la missionera de la Consolata en tractar-se de la primera dona a accedir a la direcció d’un dicasteri.
En aquest sentit, el religiós salesià hondureny reconeix que en el seu moment es va tenir en compte aquesta eventualitat, perquè un dels objectius de la reforma curial impulsada per Francesc era precisament que en ella tinguessin també més pes les dones.
Estudi canònic
“Es va fer un estudi canònic —confirma el purpurat— i es va determinar que no hi ha cap objecció perquè una dona pugui ser prefecte en un dicasteri, perquè no implica el sagrament de l’ordre. I en el Dicasteri per a la Vida Consagrada no és necessari que la persona hagi rebut el sagrament de l’ordre”.
Insisteix el cardenal hondureny que durant l’elaboració de Praedicate evangelium es va tenir molt en compte aquesta qüestió, d’aquí l’elaboració d’un estudi canònic sobre aquest tema. “Fins i tot un laic pot ser prefecte d’un dicasteri, sempre que aquest dicasteri no requereixi el sagrament de l’ordre”, reitera.
Quant al nomenament d’un proprefecte en la figura del salesià asturià Ángel Fernández Artime, el cardenal Maradiaga indica que aquest càrrec —en contra del que s’ha afirmat— tampoc suposa una autèntica novetat.
Ja hi havia proprefectes
“Tampoc és una cosa estranya”, afirma, recordant que ja amb la promulgació de la nova constitució apostòlica es van nomenar dos proprefectes: el cardenal Luis Alberto Tagle, i l’arquebisbe Rino Fisichella, tots dos del Dicasteri per a l’Evangelització.
“Així que jo no veig que hi hagi cap objecció”, remarca el cardenal. “I tampoc sobre la qüestió que sigui manat un home per una dona o un cardenal per una religiosa. Per què? Perquè en els dicasteris no es busca el poder, sinó el servei”, sosté aquest salesià.
Igualment està convençut que aquest tàndem de religiosos al capdavant de la DIVCSVA treballarà en sintonia. “A mi em sembla el nomenament un signe meravellós per a la Vida Religiosa. Conec la germana Simona, ha estat en el Sínode, hem conversat i em sembla una persona molt competent; a més a més, coneix la missió i ja va tenir tres anys de secretària”.
Pel que fa a Ángel Fernández Artime, com Maradiaga també fill de Don Bosco, destaca que “és un home senzill” a qui no afectaran consideracions sobre la seva tasca supeditada a la d’una dona.
Article de José Lorenzo publicat en col·laboració amb ‘Religión Digital‘