“No hi ha millor any que el Jubilar per celebrar el quarantè aniversari del Concurs Bíblic de Catalunya“, destaca el sacerdot barceloní Josep Monfort, rector des del 2016 de la parròquia de Sant Esteve de Granollers, al bisbat de Terrassa. Per a ell, aquest és un “fet providencial”, produït després de l’evolució ascendent d’aquest certamen “des que el 1986 homes com el desaparegut prevere Francesc Cima s’impliquessin activament per fomentar el coneixement dels llibres bíblics entre infants i joves”.
Després de la creació del Consell Director i del Consell Executiu amb 8 membres de l’àmbit educatiu i bíblic per garantir la continuïtat del projecte, el Concurs Bíblic de Catalunya enceta una nova etapa després de la passa enrere feta per l’entitat organitzadora, el Grup Avant de Terrassa, que “se’n desvincula a partir d’ara per la manca de renovació generacional”, com apunta Monfort. “A pesar d’això —continua—, el concurs manté el seu vincle amb aquesta federació i s’estableix una estructura des de la qual aquesta entitat i la Comissió de Formació del Bisbat de Terrassa puguin liderar el projecte“.
Una edició dedicada a aprofundir en el diàleg
Fins a la passada edició, el Concurs Bíblic arribava a tot Catalunya i, en la modalitat universitària, a totes les diòcesis d’Espanya a través de la tasca desenvolupada pel grup SAFOR, de la Universitat Autònoma de Barcelona. “Per això, quan hàgim de fer la presentació pública d’aquesta nova edició, en el marc del Diumenge de la Paraula, el pròxim 26 de gener, constatarem que es vol mantenir el rumb deixat pel Grup Avant de Terrassa, però amb lleus modificacions de funcionament”, sosté Monfort, que avança que una de les novetats d’enguany del Concurs Bíblic de Catalunya serà l’opció d’inscriure-s’hi grupalment.
Això permetrà a tots els candidats obtenir “uns premis que encara estan per concretar, ja que tenim pensat que també sigui diferent dels d’altres edicions”, en paraules d’aquest sacerdot, puguin treballar al voltant del lema “Confio en la teva Paraula” (Sl 119,74), escollit pel papa Francesc per vertebrar les meditacions i les pregàries que es facin en el marc del VI Diumenge de la Paraula de Déu, així com d’un text, el de la guarició del criat d’un centurió (Mt 8,5-13), i d’un títol, El diàleg donarà els seus fruits.
“En relació amb la nova manera d’enfocar aquest concurs, obert a centres públics, privats i concertats, volem que la lectura del veredicte [l’11 de maig, amb motiu del IV Diumenge de Pasqua] passi a fer-se en les dependències del Secretariat Interdiocesà de Catequesi o del Secretariat Interdiocesà d’Ensenyament de la Religió a Catalunya, entitats vinculades a la nova etapa d’aquest pulmó bíblic dedicat a proveir d’aire fresc l’esperit investigador dels alumnes de totes les nostres diòcesis”, conclou el prevere.