La religiosa italiana Simona Brambilla, primera dona al capdavant d’un dicasteri de la cúria romana

descarga
Simona Brambilla, nova prefecta del Dicasteri per als Instituts de Vida Consagrada i les Societats de Vida Apostòlica. | Vatican Media

Francesc comença l’any amb pas ferm en la seva reforma de la cúria i, en la solemnitat dels Reis Mags, ha anunciat un destacat present, del qual ja havia deixat caure pistes: el del nomenament de la primera dona per a presidir un dicasteri en la cúria romana.

Es tracta de Simona Brambilla, M.C., a la qual ha nomenat prefecte del Dicasteri per als Instituts de Vida Consagrada i les Societats de Vida Apostòlica, de la qual fins ara era secretària. Igualment, el Papa ha nomenat proprefecte d’aquesta institució curial al cardenal espanyol Ángel Fernández Artime, S.D.B., exrector major de la Societat Salesiana de Sant Joan Bosco.

L’aposta de Francesc

Fa tres setmanes, Francesc ja havia donat mostres de la seva aposta per la missionera de la Consolata, en designar-la personalment —juntament amb una altra dona, i María Lía Zervino— com a nova integrant del Consell Ordinari de la Secretaria General del Sínode.

Brambilla ha estat, fins ara, superiora general de les Missioneres de la Consolata. | Consolata Amèrica

Si aquesta designació aprofundia en el reiterat anunci de Jorge Mario Bergoglio de continuar obrint més espais de responsabilitat dins del govern de l’Església per a les dones, quan fa poc més d’un any la va nomenar secretària del ‘Ministeri’ de la Vida Consagrada, va ser acollit com una picada d’ullet a l’Església en sortida i missionera.

Pertanyent a la Congregació de les Missioneres de la Consolata, en la qual ha exercit el càrrec de superiora general des de 2011 fins a maig de 2023 i el de consellera general de 2005 a 2011, la germana Simona Brambilla, després de llicenciar-se en psicologia en l’Institut de Psicologia de la Pontifícia Universitat Gregoriana, va tenir una primera experiència missionera a Moçambic, que ha descrit com a breu però densa i sobretot decisiva en el seu camí.

Desembussant el cas Sodalici

Ja dins del dicasteri, com a secretària, es considera la seva labor fonamental a l’hora de ‘desembussar’ la recerca sobre les greus denúncies que requeien sobre el Sodalici de Vida Cristiana (SVC), després de substituir al franciscà espanyol José Rodríguez Carballo.

Tal com ha explicat Pedro Salines després de la seva trobada de fa unes setmanes al Vaticà de Brambilla amb les víctimes de la institució fundada al Perú per Luis Figari, “nítidament, sor Simona semblava estar molt distant dels secrets i maquinacions que s’ordeixen en la cúria vaticana i als quals estan acostumats a tractar les persones més influents del Sodalici”.

“A tots ens va quedar la sensació que estàvem, per fi, davant d’algú que no dubtaria en el moment d’exercir la seva autoritat contra els perpetradors dels abusos més cruels durant mig segle d’existència”.

Així doncs, un nomenament històric —i per molt motius— el d’aquesta religiosa italiana per a fer-se càrrec d’un dicasteri que ha tingut tot el control sobre una forma de vida, lliurament i testimoniatge la força humana del qual està majoritàriament constituïda per dones.

Article de José Lorenzo publicat en col·laboració amb ‘Religión Digital’

Llegir més sobre:

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia