Badalona inaugura la mostra de pessebres amb obres procedents de la parròquia de la Mare de Déu de Betlem

file (11)-min

La mostra de pessebres que anualment atrau desenes de famílies a la plaça de la Vila de Badalona (i que s’inaugura aquest divendres 13 de desembre a les set del vespre) té gairebé els mateixos anys que un dels seus participants, Oriol Codina. “Jo només en tinc un any més —vint-i-set— i soc el membre més jove dels Amics del Pessebre de Badalona“, manté aquest jove, que és també el tresorer d’una entitat que aplega, principalment, aficionats en edat de jubilació. “Jo en seria una mena d’excepció“, reconeix.

Altres dos pessebristes que fins al 5 de gener exposaran les seves obres en aquesta proposta de trenta-un diorames seran Antonio Casulleras i Joan Maria Rius, que amb més de setanta anys arrosseguen dècades de trajectòria presentant les seves creacions a la parròquia de la Mare de Déu de Betlem de Barcelona. “Fins fa cinc anys, això era així —recorda el primer—, i durant quaranta anys, en el meu cas, vaig poder ser un dels autors d’una mostra que internacionalment era l’enveja de molts, i que era capaç de convertir aquest temple en la catedral del pessebre cada any”, continua Casulleras, que fins fa uns mesos pertanyia a l’associació de pessebristes de la ciutat comtal.

Mentre a la parròquia barcelonina —amb un nou rector, Alejandro Galán, que el passat mes de juliol substituïa el brasiler Adilson Tolentino— enguany tan sols s’ha decidit exposar un sol pessebre de manera gratuïta “a causa de remodelacions internes”, tal com apunten fonts d’aquest temple, una de les representacions més emblemàtiques de Casulleras es tornarà a veure a Badalona. “Va estar dos anys a la parròquia de Betlem i representa una casa típicament catalana que conté, fins i tot, una imatge de la Mare de Déu de Montserrat i un petit celler al seu soterrani”, detalla l’experimentat pessebrista.

Antonio Casulleras presenta a Badalona una de les seves creacions, que reprodueix una escena típicament nadalenca en moltes llars catalanes. | Cedida

Les muntanyes de Montserrat, presents a la mostra de Badalona

La mostra badalonina, que es porta a terme en un saló d’exposicions situat a la mateixa plaça de la Vila, comptarà enguany amb una obra excepcional. Es tracta d’un diorama que reprodueix el Naixement de Jesús ombrejat per les muntanyes de Montserrat, fruit de l’enginy d’un dels membres dels Amics del Pessebre de Badalona, Joan Giró, “que ha recreat una obra ambientada en aquest marc geogràfic el 1950 pel seu pare, el decorador Domènec Giró (1911-2009)”, afirma Oriol Codina. La peça serà sortejada el pròxim 4 de gener al vespre entre els visitants que prèviament hi hagin fet un donatiu.

“És un art efímer que et motiva a fer coses noves cada any”

“Probablement, en la pròxima edició demanarem als pessebristes que ambientin les obres a Montserrat amb motiu del mil·lenari del monestir”, suggereix Codina. La mostra, així, és definida per aquest jove com “l’exemple que l’art de fer pessebres és efímer i que, en ell, cada any pot acabar reproduint-s’hi qualsevol indret, fins i tot els carrers de Badalona“, continua, referint-se a la temàtica amb què es van emmarcar els diorames en l’exposició de l’any passat, en la seva vint-i-cinquena edició. “El Nadal no s’entendria sense els pessebres”, conclou abans de remarcar la necessitat de continuar captant-hi gent jove: “És essencial”.

L’exposició de pessebres acull aquest desembre una nombrosa quantitat de veïns i veïnes de Badalona.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia