El cardenal Mario Zenari, nunci apostòlic a Damasc, va expressar l’esperança per una reconciliació a Síria després de 14 anys de guerra civil. “Tot i la incertesa sobre el futur, donem gràcies a Déu pel fet que aquest pas s’ha donat sense vessament de sang, sense la matança que es temia”, destaca el purpurat en una entrevista a Vatican News. Si bé els nous dirigents han promès respecte per tothom, Zenari reconeix que “el camí és costerut” i demana “compromís real amb una nova Síria“.
Els rebels que han pres el control del país han promès respectar les diverses confessions religioses, inclosa la comunitat cristiana. Zenari confia que compliran aquesta promesa i assegura que els primers dies es van reunir amb els bisbes d’Alep per garantir-los respecte. “Esperem avançar cap a la reconciliació i que Síria pugui trobar una mica de prosperitat, perquè el poble ja no podia suportar més aquesta situació”, afirma.
El cardenal subratlla que molts joves han fugit de Síria per la manca de futur i oportunitats al país. Ara, però, espera que “es pugui obrir una porta a l’esperança” amb la participació de la comunitat internacional i la bona voluntat dels sirians. “Cal treballar per una reconciliació, reconstrucció i un mínim de prosperitat per a tot el poble”, argumenta.
Zenari també denuncia l‘impacte devastador de les sancions internacionals sobre la població siriana. Segons ell, aquestes mesures “són una càrrega que pesa molt, especialment sobre els pobres”, per això demana a la comunitat internacional que les aboleixi progressivament. “És una qüestió urgent per alleujar el patiment de la gent”, insisteix.
Pel que fa a la situació a Damasc, el cardenal relata les hores d’incertesa durant l’arribada dels rebels. “Des de les cinc del matí no vaig poder dormir, sentia trets continus. Però ara els trets són festius, la gent dispara a l’aire perquè estan contents que s’hagi resolt sense violència”, explica sobre aquesta transició pacífica que és vista per molts com “un signe d’esperança”.
Finalment, Zenari fa una crida al compromís de les grans potències per fer costat a Síria en aquest nou escenari. Espera que el país pugui construir una nova etapa basada en la democràcia i el respecte mutu, però remarca que “la comunitat internacional també ha de respondre” amb mesures concretes per facilitar la recuperació de la nació i alleujar les dificultats de la població més vulnerable.