Andorra ha fet història aquest mes amb l’arribada del rabí Kuty Kalmenson, la seva esposa Rochel i els seus cinc fills. Per primera vegada en més de mil anys, el principat comptarà amb una presència rabínica permanent gràcies a l’establiment de Jabad-Lubavitch d’Andorra, un moviment global al servei de la comunitat jueva. Aquesta petita nació situada entre França i Espanya, amb 85.000 habitants i milions de turistes anuals, inicia així una nova etapa pel que fa a la presència jueva.
Tot i que Andorra ha estat històricament un lloc segur per als jueus, sobretot després de l’arribada de famílies que fugien del nord de l’Àfrica arran de la Guerra dels Sis Dies, el desenvolupament d’una vida comunitària jueva no ha estat fàcil. Fins al 1998, les reunions i celebracions es feien en cases particulars, ja que la religió oficial del país, el catolicisme, no permetia altres llocs de culte. L’obertura del primer centre cultural jueu va marcar un punt d’inflexió per a aquesta comunitat tradicional d’origen marroquí.
La comunitat local, liderada per figures com Iszak Benchlouch i Shimon Barsheshet, ha mantingut les tradicions amb dificultats. Sense un rabí permanent, depenien de l’ajuda de Chabad de Toulouse i de Barcelona per portar rabins en ocasions especials. Barsheshet, que des de 1979 ha fet de líder espiritual improvisat, celebra l’arribada dels Kalmenson com una oportunitat per revitalitzar la vida jueva a Andorra, que inclou ensenyar Torà i fer més accessible el menjar kosher.
Els Kalmenson arriben amb una sòlida experiència en lideratge comunitari, després d’haver fundat Chabad de Ningbo, a la Xina. Ara, la seva missió a Andorra no només és servir la comunitat existent, estimada en uns 250 membres, sinó també connectar amb aquells que encara no formen part activa de la vida jueva. A més, s’han compromès a oferir programes educatius per a nens i adults i a atendre les necessitats dels molts turistes jueus que visiten el país.
Barsheshet creu que la presència del rabí també pot ajudar a revertir la tendència dels joves jueus d’emigrar. Amb la millora de la vida comunitària, espera que els joves trobin motius per quedar-se i construir el seu futur al principat. “Estic ple d’esperança que amb l’arribada dels Kalmenson, la nostra comunitat començarà a florir”, afirma en declaracions al portal Chabad.org.