Aquest dilluns s’ha donat el tret de sortida a la campanya de promoció de la candidatura a Patrimoni Mundial de la UNESCO titulada “Els testimonis materials de la construcció de l’Estat dels Pirineus: el coprincipat d’Andorra”. Aquesta candidatura transnacional, liderada conjuntament per Andorra, França i Espanya, pretén destacar el valor històric i cultural del coprincipat andorrà com a exemple únic de governança i convivència als Pirineus. La campanya coincideix amb l’inici de la temporada d’hivern, aprofitant l’afluència turística prèvia al pont de la Puríssima.
El primer material promocional és un fulletó disponible en format físic i digital, accessible mitjançant codi QR. La publicació, que serà distribuïda en oficines de turisme i portals web institucionals, recull els dotze elements patrimonials inclosos en la candidatura, com ara el Castell de Foix, el conjunt catedralici de La Seu d’Urgell i la Casa de la Vall d’Andorra, entre altres monuments històrics i jaciments arqueològics. Aquest recurs .
La campanya és una iniciativa del Grup de Treball de Turisme i Cultura (GTCT) que agrupa experts en cultura i turisme dels tres estats implicats. A més de donar visibilitat a la candidatura, també té com a objectiu conscienciar sobre la importància de preservar aquest llegat històric compartit, considerat únic al món per la seva trajectòria pacífica i cooperativa entre coprínceps i comunitats locals.
La iniciativa coincideix amb el segon aniversari de la inclusió de la sèrie patrimonial a la llista indicativa de la UNESCO i marca una etapa crucial: falta poc més d’un any per a la presentació oficial de la candidatura a Patrimoni Mundial de la Humanitat. A més, aquest esforç és el punt de partida per al desenvolupament d’una futura plataforma de gestió que vetllarà per la conservació i la divulgació d’aquests monuments.
Els dotze elements patrimonials il·lustren la història mil·lenària del Coprincipat d’Andorra, una institució política única que ha mantingut la seva identitat al llarg dels segles gràcies a l’equilibri entre tradició i adaptació política. La trajectòria del Coprincipat culmina amb la Constitució d’Andorra de 1993, que consolida una governança basada en la col·laboració i la pau.
Amb aquesta campanya, Andorra, França i Espanya no només volen destacar el valor cultural i històric del coprincipat, sinó també situar aquest territori singular al mapa del patrimoni mundial, amb l’esperança d’aconseguir el reconeixement internacional el 2025.