En el marc del Dia Mundial de la Infància, dedicat enguany al lema “Escolta el futur”, s’ha publicat l’Índex Global de la Fam 2024, que evidencia la greu situació alimentària mundial. Segons la fundació CESVI, autora de l’informe, 148 milions d’infants pateixen retard en el creixement, 45 milions tenen desnutrició severa, i prop de 5 milions moren abans dels cinc anys, equivalent a la desaparició anual de tota la població infantil d’Itàlia.
L’informe destaca que la fam afecta greument els infants des dels primers dies de vida. La desnutrició materna durant l’embaràs o la lactància afecta més de 9 milions de dones, perjudicant la salut dels nadons. Segons Roberto Vignola, de Cesvi, els avenços assolits fins al 2016 estan retrocedint, agreujant encara més la situació global.
Els primers anys de creixement són crítics: 36 milions d’infants menors de 5 anys pateixen desnutrició, i 9 milions d’ells de forma severa. En 27 països, els nivells de retard en el creixement són alarmants, especialment a Burundi, el Iemen i el Níger, on gairebé la meitat dels infants no es desenvolupen adequadament per la falta d’aliments.
L’objectiu ‘fam zero’, cada cop més difícil
Els conflictes armats agreugen la inseguretat alimentària, afectant especialment l’Àfrica, on 181 milions d’infants viuen en països en guerra. Exemples com el Sudan mostren la gravetat de la situació: 9 milions de nens i nenes viuen amb fam severa, dels quals 700.000 estan en risc imminent de mort. A Gaza, el 97% de la població es troba prop de la inanició.
L’informe publicat per CESVI també revela que mil milions de nens i nenes estan en risc per les conseqüències de les emergències climàtiques, amb escassetat d’aigua en zones crítiques i desplaçaments massius. Cada dia, 20.000 d’infants són desplaçats pel canvi climàtic, convertint aquest fenomen en un factor de conflicte per la manca de recursos disponibles.
Segons l’estudi, assolir l’objectiu de “Fam Zero” és cada cop més difícil. Els efectes combinats de la guerra, la crisi climàtica i la desnutrició materna perpetuen una situació devastadora, amb milions d’infants condemnats a patir les conseqüències d’un futur incert.