Quan falten pocs dies perquè es compleixi el primer mes de la catàstrofe causada per la DANA al País Valencià i en altres punts de la geografia espanyola, són nombroses les organitzacions arrelades a diferents congregacions religioses que continuen fent mans i mànigues per retornar la normalitat a les vides dels damnificats que s’hi han vist greument afectats. Les onades de solidaritat han anat arribant al territori valencià des de quantiosos punts d’Espanya, però també des de localitats pròximes a la zona zero, com ara Carcaixent, a la Ribera Alta. Allà és on té la seva seu Korima Claretianes, una ONG vinculada a la Congregació de Religioses de Maria Immaculada Missioneres Claretianes de la província d’Europa.
Com Amparo Grau, secretària de la junta directiva d’aquesta organització nascuda el 2002, tot el conglomerat d’associats, voluntaris i amics de Korima van decidir “passar a l’acció” abans que es complissin les primeres 24 hores de les inundacions als pobles de l’Horta Sud: “No ens podíem quedar de braços plegats veient per la televisió una emergència tan greu com aquesta, al costat de casa nostra, i vam actuar com si estiguéssim fent-ho en aquells països on acostumem a concentrar els nostres esforços“, continua aquesta advocada valenciana. Anteriorment, les seves mirades estaven posades en l’huracà Òscar, que es va saldar amb víctimes mortals i abundants destrosses a Cuba.
El protocol establert, d’aquesta manera, ha estat el que s’executa en cada missió d’aquesta organització: “Primer, observem les necessitats bàsiques de la població i, després, ens matenim presents en tota la fase de reconstrucció”, detalla la secretària de Korima. Amb aquest pla d’actuació, l’organització ha estat i continua canalitzant el suport econòmic que arriba des d’institucions educatives que la família claretiana té arreu del territori, “des d’Oviedo fins a Tremp, passant per Saragossa, Madrid, Carcaixent o Zafra”, indica Amparo Grau, i que acaba sent entregat a les Càritas parroquials dels pobles més perjudicats. “Cada dia, en són més, i, en qüestió de pocs dies, les donacions ja superen els 33.000 euros“, afegeix.
Mentre aquesta organització —amb ADN valencià i amb delegacions desplegades per diverses ciutats d’Espanya— persisteix en la seva tasca d’ajuda humanitària i assistencial, ampliant el radi d’acció en diverses parròquies, el suport que hi arriba també prové des d’entitats com ara la Fundació Proclade, “amb un component marcadament claretià, com el nostre”, afirma Amparo Grau. “Compartim missió i visió —puntualitza— i, per això, creiem que la unió és clau per sortir més enfortits de la tragèdia”.