Els bisbes, amb les víctimes de la DANA: “No esteu sols”

descarga
La catedral de l'Almudena, durant la missa pels afectats per la DANA. | Fotos: Ignacio Arregui

No va ser un funeral perquè, formalment, no podia ser-ho, però sí una missa en record, gairebé ‘d’Estat’, per les víctimes de la DANA al País Valencià, Castella la Manxa i Andalusia. La pràctica totalitat dels bisbes espanyols, acompanyats per representants d’altres religions i representants d’administracions i poders públics es van congregar aquest dimarts 19 de novembre en la catedral de l’Almudena de Madrid, en una sentida eucaristia presidida per l’arquebisbe de València, Enric Benavent, i que va comptar amb una imatge de la Verge dels Desemparats, patrona de la capital llevantina, present en l’altar. També es va celebrar amb una rèplica del sant calze que es conserva en la catedral de València.

“Durant aquests dies els valencians, i també el Sant Pare, hi hem adreçat les nostres mirades plenes d’amor”, va subratllar al final de la seva homilia Benavent, mirant la talla. “A València la invoquem com a Mare dels Desemparats. Els que més pateixen són els que ocupen el primer lloc en el seu cor. Ella, que va ser la que més a prop va estar del seu Fill en el moment de la creu, és la que està avui més prop de tots els que pateixen. Que arribin a experimentar el seu consol i la seva proximitat maternal”, va clamar, davant “uns esdeveniments que ens han consternat a tots, i que estem cridats a viure des de la fe”.

“Quan pensem en els morts i en les seves famílies que han quedat trencades, en les persones que han perdut les seves cases, el seu treball, en aquelles que s’han salvat després de passar una llarga nit en situacions dramàtiques i, han viscut una experiència que els marcarà profundament, els nostres sentiments són tan profunds, que les paraules semblen insuficients per dir un missatge d’esperança”, va arrencar l’arquebisbe de València, que s’ha tacat de fang al llarg d’aquestes setmanes visitant les poblacions afectades, i que aquesta tarda va voler llançar un missatge d’esperança enmig de la catàstrofe i enfront del “terrible patiment” de les víctimes.

L’arquebisbe de València, Enric Benavent, durant la cerimònia. | Foto: Ignacio Arregui

Proximitat i solidaritat

La celebració d’aquesta tarda volia ser “un gest de proximitat i de solidaritat amb tots els que estan patint”, va indicar Benavent, que va agrair els 107 bisbes presents (a més del nunci del Papa a Espanya i de centenars de sacerdots, molts d’ells valencians) l’“experiència de solidaritat” que mostren “a la llum el millor que hi ha en el cor de l’ésser humà”.

“Hi ha hagut persones que en les hores més dramàtiques han arriscat la seva vida per a salvar la dels altres; hem vist la solidaritat d’associacions i institucions, entre les quals cal esmentar l’Església, que han ofert els seus locals i instal·lacions per a acollir als afectats i oferir-los el que necessitaven en els primers moments; el testimoniatge dels milers i milers de voluntaris, molts d’ells joves que, d’una manera espontània, s’han ofert per a ajudar als afectats; la professionalitat dels cossos de seguretat i de tots els servidors públics vinguts de tota Espanya, que no s’han limitat a fer el seu treball, sinó que ho han fet amb un autèntic esperit de servei i lliurament”, va subratllar l’arquebisbe de València, donant gràcies a tots els que, de una manera o l’altra, s’han bolcat en la tragèdia.

“Qualsevol gest i ajuda és confortador per a tots nosaltres”, va insistir el prelat, que va invocar a les víctimes, en nom de tota l’Església espanyola: “No esteu solos”. “No dubteu que Crist també està al costat de vosaltres. La presència de les esglésies d’Espanya representades pels seus pastors, la proximitat del Sant Pare expressada en tants gestos, que ens ha tingut presents en les seves oracions i que ens ha manifestat el seu dolor, i totes les mostres d’afecte que ens han arribat són expressió d’uns sentiments profundament cristians”, va remarcar.

Perquè, va afegir, “no ens podem limitar a compartir el dolor”, sinó que “volem, abans de res, compartir l’esperança”. Tornant a recordar les seves visites a les poblacions afectades, Benavent va destacar que “s’ha sembrat esperança, perquè les persones s’han sentit volgudes, s’ha alleujat la seva solitud i la seva tristesa, han experimentat en ells una mà amiga”.

“Aquí han estat molts joves i adults cristians moguts per un compromís de fe i, gràcies a ells, l’anunci de l’esperança cristiana, es fa més creïble”, va traçar l’arquebisbe, qui va convidar a “trobar l’alegria en Crist”, fins i tot, a la meitat de la tragèdia.

“Quants voluntaris, amb el seu compromís i la seva alegria, amb els seus gestos i paraules, amb la seva proximitat als quals estan sofrint, han fet creïble l’amor de Crist i han ajudat als que sofreixen a descobrir que Crist és la font de la veritable alegria. Demos gràcies a Déu”, va finalitzar.

Paraules de Cobo i Argüello i oració final

Al començament de l’Eucaristia, el president de la CEE, Luis Argüello, va convidar a tots a resar pels que “han patit la tremenda catàstrofe de la riuada”, amb la mort de més de dues-centes persones, i la “immensa destrucció” en cases. “Volem oferir la nostra esperança i el nostre compromís de caritat”, va apuntar.

En la pregària eucarística, Argüello va demanar a Déu recordar-se de “els nostres germans que ens han estat arrabassats per una mort tan sobtada”, mentre que el vicepresident i cardenal de Madrid, José Cobo, va convidar a obrir els ulls “perquè coneguem les necessitats dels germans”. “Que la teva Església sigui un viu testimoniatge de veritat i llibertat, de pau i justícia, perquè tots els homes s’animin amb una nova esperança”.

Al final de la cerimònia, es va resar una oració especial pels afectats per la DANA. Al costat de la missa d’avui, la CEE també ha convocat una col·lecta, diumenge que ve, en totes les eucaristies que es realitzin a Espanya, en favor dels damnificats per aquesta catàstrofe.

Article de Jesús Bastante publicat en col·laboració amb ‘Religión Digital

Llegir més sobre:

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia