El cardenal Pietro Parolin Parolin ha lamentat “l’impacte devastador” de la guerra d’Ucraïna sobre les generacions joves, les famílies desplaçades i les vides truncades. En una entrevista amb els mitjans Vatcans amb motiu dels mil dies de la invasió militar ordenada per Vladímir Putin, president de Rússia, contra aquest país, el secretari d’Estat de la Santa Seu ha dit que aquest conflicte, que qualifica de martiri, és una “tragèdia que no pot deixar ningú indiferent”.
Segons Parolin, el compromís dels creients és fonamental. “Cal pregar per la conversió dels líders responsables de la guerra i confiar en la intercessió de Maria, venerada en aquelles terres”, diu. També remarca que és imprescindible “mostrar solidaritat amb els afectats“, ajudant-los en “les seves necessitats bàsiques”, i fer sentir la veu col·lectiva per “reclamar la pau i aturar la cursa armamentística que, com diu el papa Francesc, és una bogeria”.
Parolin insisteix que “el primer pas per aturar el conflicte és un alto el foc immediat“, que podria “implementar-se ràpidament si existís la voluntat política”. Alhora, subratllar “la urgència de treballar per una pau justa a llarg termini, que requereix líders amb visió de futur i la capacitat de prendre decisions valentes pensant en el bé comú”. El diplomàtic vaticà adverteix, però, del risc que aquesta guerra “derivi en un enfrontament nuclear, un escenari catastròfic per a tot el món“.
En un altre moment de l’entrevista, el cardenal recorda episodis històrics com el Tractat de Pau entre Argentina i Xile, mediats per la Santa Seu, com a exemples de diàleg fructífer. Segons ell, “cal recuperar l’esperit d’aquests acords per evitar més sofriments i divisions”. “La guerra destrueix el futur de les generacions i alimenta l’odi, i només estadistes valents poden revertir aquesta situació”, assenyala el purpurat.
Sobre la possibilitat de negociació, Parolin es manté esperançat, malgrat les dificultats actuals. Per a ell, “negociar no és un signe de debilitat, sinó de coratge“. Aquesta via exigeix un mínim de confiança i bona fe entre les parts implicades. “Sense això, qualsevol intent de diàleg queda bloquejat, perpetuant el patiment de persones innocents arreu del món”.
Parolin conclou defensant l’esperança i la responsabilitat: “No podem resignar-nos a la inevitabilitat de la guerra”, adverteix, tot recordant que els mil dies de conflicte a Ucraïna han de servir com a recordatori de la necessitat d’emprendre “accions valentes” i de “compromís per aturar la massacre i construir un futur en pau”.