AgÈncia cristiana de notícies

Festa de l’apòstol sant Andreu

Festa de l’apòstol sant Andreu

30 de novembre de 2024

I acabem el novembre amb la festa de l’apòstol sant Andreu. Com el seu nom indica, era un home de cap a peus. Aquest apòstol era pescador d’ofici. Des de la seva honesta actitud d’israelita autèntic que esperava la vinguda del Regne, Andreu s’havia fet seguidor de Joan Baptista. I Joan li mostrà l’Anyell de Déu. El Rabbí el convidà a anar amb Ell i veure el lloc on s’ajocava. Andreu s’afanyà a anar a buscar el seu germà Simó Pere i acompanyar-lo fins el Messies. D’aleshores ençà ja no deixaren més Jesús, encara que alguna vegada, enlluernats o endormiscats,  gairebé van perdre’l de vista. Andreu, sempre positiu, va acompanyar aquell vailet dels cinc pans i els dos peixos fins Jesús i el Senyor va fer la resta. Home de diàleg i obert al món, va preparar, juntament amb Felip,  l’entrevista d’uns grecs i Jesús. La progressiva identificació d’Andreu  amb Jesús va arribar fins a que ell també fos penjat a una creu aspada i que ara veureu a la bandera dels escocesos, a la del Regne Unit i a la ikurrinya basca. Els orientals el veneren com el seu evangelitzador i encara és fresc el gest profètic de Pau VI de retornar als grecs la venerada relíquia del cap d’aquest sant. I ja se sap, de sant Andreu a Nadal, un mes no hi val; la vella que ho va comptar, pel Ninou s’hi va trobar; per sant Andreu, pluja, neu o fred molt greu o un sol de Déu; per sant Andreu retira l’arreu i posa’t a xercolar… 

També es celebren avui:

  • El martiri de sant Cubert Mayne, prevere diocesà, a Launceston / Anglaterra, el 1577, amb Isabel I.
  • El martiri del beat Alexandre Crow, prevere diocesà, a York / Anglaterra, el 1587, amb Isabel I.
  • El martiri de sant Josep Marchand, prevere de la Societat de Missions Estrangeres, a Hué / Annam, el 1835.
  • El martiri dels beats Miquel Rueda Mejías i 6 companys religiosos de Sant Joan de Déu, el 1936, a Paracuellos de Jarama / Madrid, el 1936, víctimes de la persecució religiosa de la guerra civil.
  • El martiri del beat Josep Otín Aquilé, prevere salesià, a València, el 1936, víctima de la persecució religiosa de la guerra civil.
  • El martiri del beat Lluís-Roc Gientyngier, prevere diocesà, al camp de concentració de Dachau / Baviera, el 1941, víctima del nazisme. 
Brugada
Martirià Brugada

Col·labora
amb flama

Descobreix com pots ajudar-nos a treballar per una informació eclesial de qualitat, rigorosa i compromesa amb els valors evangèlics.

col·labora
Cerca el teu Sant

Selecciona les dates:

Calendari
Alphabet