El director general d’Afers Religiosos, Ramon Bassas, ha presentat aquest dimecres 30 d’octubre a Barcelona la 21a edició de la Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya. Ho ha fet en una compareixença a la Sala d’Actes de la seu del Col·legi de Periodistes de Catalunya, on ha estat acompanyat per Peio Sánchez, director de continguts, i Pablo La Parra, director de la Filmoteca de Catalunya.
Bassas ha recordat que, igual com en edicions anteriors, en aquesta ocasió, alguns centres penitenciaris tornaran a acollir la projecció de films que, pel seu contingut, poden afavorir els processos de reinserció social de la població reclusa. Com a principal novetat del programa d’enguany, Bassas ha subratllat la preestrena de la sèrie documental de tvmataró i La Xarxa sobre Els Pastorets, que porta per títol Els Pastorets del dret i del revés.
“L’objectiu de la mostra —ha apuntat Bassas— és conèixer la diversitat religiosa al món, afavorir el diàleg interreligiós i promoure la cohesió social; que aquesta diversitat d’identitats, de referents, pugui ser coneguda, relacionar-se i emergir en el conjunt de la nostra societat. En aquest sentit, el director general d’Afers Religiosos ha afirmat que el llenguatge cinematogràfic és “dels més idonis” per saber quins són “els fonaments i esdeveniments vitals” que motiven les persones a buscar respostes en el món espiritual i religiós.
La vida des de la mirada transcendent
El capellà i expert cinematogràfic Peio Sánchez ha recordat que cinema espiritual no és exactament cinema religiós. “Quan parlem de cinema espiritual ens referim a l’enfrontament de la vida des de la perspectiva d’una mirada transcendent i espiritual”, ha detallat Sánchez, que ha destacat la forta presència que té en l’actualitat aquesta mena de cinema a la petita i la gran pantalla.
“El cinema ens permet conèixer tradicions religioses allunyades de la nostra realitat, i aquesta ha sigut potser una de les grans intuïcions de la Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya”, ha apuntat el rector de la parròquia de Santa Anna de Barcelona.
Ermano Olmi: cinema i compromís social
Enguany, la col·laboració especial amb la Filmoteca de Catalunya permetrà gaudir de la Retrospectiva Ermanno Olmi, amb onze dels principals títols d’aquest cineasta italià mort l’any 2018 que reuneix, com ha recordat Pablo La Parra, “la resistència i el compromís social i ecològic amb la seva vivència de la fe”.
“Aquesta retrospectiva és una oportunitat extraordinària de conèixer de prop una carrera extensa i diversa de qui va ser un dels hereus més significatius de l’esperit de compromís social i de transformació estètica que va caracteritzar el primer neorealisme italià”, ha assenyalat La Parra.
Prop d’un centenar de projeccions en 35 municipis
El programa de la Mostra, que es durà a terme entre el 15 i el 30 de novembre, arribarà a 35 municipis de tot Catalunya amb un total de 29 films i 96 projeccions, incloses les sessions especials a la Filmoteca de Catalunya, que començaran abans, el dia 6 de novembre.
Els títols estaran organitzats en tres grans blocs (relat de resistència, metamorfosi i producció catalana) i tots ells seran presentats per un total de 81 persones que, després del visionat, conduiran debats amb el públic assistent en els múltiples espais que posaran a disposició del festival 64 entitats catalanes. El preu de les entrades oscil·larà entre els 3 i els 6 euros.
La Mostra també continuarà mantenint un any més l’aposta per les plataformes digitals i en aquesta nova edició oferirà 36 títols representatius del cinema espiritual a través de la plataforma catalana de cinema en streaming Filmin.