Del que van fer i dir els Apòstols, de la majoria d’ells en sabem ben poca cosa i d’alguns gairebé només els noms. Però són els que Jesús escollí per estar amb Ell i per enviar-los a fer present la Bona Nova arreu de la terra. No és doncs estrany que passin al davant de qualsevol santoral ja que damunt d’ells es fonamenta tota la comunió dels sants i l’esperança en la resurrecció. Els darrers de la llista dels Dotze són Simó i Judes. Aquest darrer sovint ha estat confós amb Judes Iscariot, el traïdor. I per això ha esdevingut l’ase dels cops de l’apostolat. Per desvincular-lo més del traïdor, en alguns països, la tendència ha estat d’anomenar-lo Tadeu evocant un home valent i de gran cor. És per això que sant Judes, que sembla que era de la família de Jesús i és representat amb una alabarda o amb un munt de pedres a la mà, és invocat per guanyar causes que semblen impossibles de superar. Al darrer sopar adreçà al Mestre una pregunta ben actual: “Senyor, què ho fa que et vulguis manifestar a nosaltres, però no al món”. En la resposta Jesús expressa que l’amor és el camí en el que Déu i l’home poden comunicar-se. Eusebi de Cesarea l’identifica amb el nuvi de Canà de Galilea. Se li atribueix una carta apostòlica i se li situa l’apostolat a Síria, Armènia i Pèrsia i hauria estat mort a Edesa. A Sant Pere del Vaticà, a Reims i a Tolosa de Llenguadoc en veneren relíquies. Santa Brígida de Suècia va promoure el seu culte que també és molt popular a Polònia i també a Àustria. Paul Claudel, devot seu, li dedicà un poema. Sant Simó era de Cannà i zelota, és a dir, del grup independentista jueu més radical i es representa amb una serra. Es diu que per sant Simó i sant Judes, les faves orelludes i, també, per sant Simo, sembra senyor, i per Tots Sant, fes-ho amb les dues mans.
També es commemora avui
- El martiri dels sants dominics Francisco Serrano, bisbe, Joaquim Royo, Joan Alcober i Francisco Díaz del Rincon, preveres, a Fonkién / Xina, el 1748.
- El martiri de sant Joan Dat, prevere diocesà, el 1798 a Cho Rat / Tonquín
- El martiri de sant Rodrigo Aguilar Alemán, el 1927, a Ejutla / Mèxic, víctima de la persecució dels cristeros.
- El martiri dels beats Salvador Damià Enguix Gatés i Josep Ramon Ruiz Bruixola,, preveres diocesans, assassinats a Alzira i a Gilet / València, el 1936, víctimes de la persecució religiosa de la Guerra Civil.