El II Festival de Cinema Budista de Catalunya començarà aquest dimecres 23 d’octubre als cinemes Verdi de Barcelona amb la projecció de la pel·lícula El gran 14è: Tenzin Gyatso, el 14è Dalai Lama segons les seves pròpies paraules, de Rosemary Rawcliffe, que presentarà l’obra i participarà en una conversa amb el públic després de la projecció. L’acte d’inauguració estarà presentat per l’arquitecta Benedetta Tagliabue, practicant budista, i serà una oportunitat per descobrir de prop la vida i el pensament del Dalai Lama.
El festival té com a objectiu acostar el budisme i els seus valors a tots els públics, posant èmfasi en principis com la noviolència, la interdependència dels éssers vius i el respecte pel medi ambient. Aquesta segona edició comptarà amb la projecció de vuit pel·lícules que aborden temes transversals a diverses tradicions budistes, incloent-hi la reencarnació, el sofriment, la vida monàstica i reflexions profundes sobre la mort, la pau i la salut mental.
Entre els convidats que participaran en els col·loquis després de les projeccions, hi haurà figures com Thubten Wangchen, director de la Fundació Casa del Tibet de Barcelona, l’exmonjo Osel Hita, i Jordi Armadans, activista per la pau. També hi seran presents experts com el metge Manuel Sans Segarra i el neurocientífic Àlex Gómez-Marín, que aportaran una perspectiva multidisciplinària als debats sobre temes de gran profunditat espiritual.
El festival es presenta com una oportunitat per al públic no budista de fer un viatge a cultures i filosofies sovint desconegudes, a través del llenguatge cinematogràfic i els col·loquis. Les sessions permetran aprofundir en els temes exposats i oferiran un espai de diàleg entre experts i espectadors per explorar qüestions universals com el sentit de la vida i la possibilitat d’aconseguir la pau.
Les pel·lícules es projectaran en versió original subtitulada en català o castellà, amb un total de 12 sessions. Entre els títols que es podran veure hi ha The Departure, The Monk and the Gun, Zen for Nothing i Tukdam: Between Worlds. El festival també promourà activitats paral·leles organitzades per les entitats budistes de Catalunya, com ara tallers de meditació, cinefòrums i jornades de portes obertes.
El budisme és una de les 12 confessions religioses amb més presència a Catalunya. Segons dades de 2022 del Centre d’Estudis d’Opinió i la Direcció General d’Afers Religiosos, un 1,3% de la població catalana el practica. Aquesta comunitat està organitzada al voltant de la Coordinadora Catalana d’Entitats Budistes, que agrupa centres de diverses tradicions, com ara el budisme tibetà, zen i coreà, amb la finalitat de promoure els valors de pau i convivència que caracteritzen aquesta religió.
Des de la seva creació l’any 2007, la Coordinadora Catalana d’Entitats Budistes ha treballat per coordinar les comunitats budistes a Catalunya i les Balears, alhora que ha impulsat iniciatives per donar a conèixer el budisme i els seus valors, amb un enfocament nacional i internacional. El Festival de Cinema Budista n’és un exemple destacat.