Xabier Gómez visita la diòcesi de Vitòria per “prendre el pols” al treball amb les persones migrants

file (11)-min
Xabier Gómez, en una reunió de treball. | @DiocesisVitoria

A l’espera de ser ordenat i de prendre possessió com a bisbe de la diòcesi de Sant Feliu, el pròxim 30 de novembre a la catedral de Sant Llorenç, el frare dominic Xavier Gómez manté els seus compromisos com a director del Departament de Migracions de la Conferència Episcopal Espanyola.

Un d’ells va tenir lloc aquest dijous a Vitòria, on el religiós va reunir-se amb la Delegació diocesana de Migracions per impartir una conferència sobre el document Comunitats acollidores i missioneres. Identitat i marc de la pastoral amb migrants, que va ser presentat el passat mes de maig per ell mateix i el vicepresident de la CEE, el cardenal José Cobo.

Posteriorment, divendres al matí, el dominic es va reunir a la Sala Carlos Abaiuta de Vitòria amb representants de diversos col·lectius que treballen amb migrants en aquest territori diocesà, pròxim al de Sant Sebastià, on Gómez va ser ordenat sacerdot el 12 de juny de 1994.

Amb aquesta visita del bisbe electe de Sant Feliu, la diòcesi basca ha volgut reivindicar el seu compromís envers tots els immigrants: “Hem d’impulsar una Església acollidora i oberta a totes les persones que fugen de la guerra i la persecució amb l’objectiu de sumar-les a la població de la manera menys traumàtica possible“, ha detallat el Bisbat de Vitòria en un comunicat.

“L’accés al permís de treball, a la residència o al padró és una qüestió d’humanitat”

Durant l’estada al País Basc, Xabier Gómez va concedir una entrevista a El Correo, en la qual va destacar que la intenció d’aquest desplaçament era continuar “escoltant i prenent el pols a una realitat que necessita fixar-se en les oportunitats que es tenen de treballar amb les persones migrades”.

Posant l’exemple d’Àlaba, on “la seva història no s’entendria sense l’arribada de moltes persones d’arreu d’Espanya en el passat”, el religiós va subratllar la importància de “reconèixer l’aportació dels migrants en la societat”; una acció “necessària” que, per a l’expert en migracions, “fomenta espais de trobada en què es puguin crear diàlegs amb serenitat“.

Preguntat per unes declaracions en què el bisbe de Vitòria va demanar fa uns dies als polítics l’opció de regularitzar “extraordinàriament” els immigrants en situacions irregulars, Gómez va reiterar que es tractaria d’un “exercici de justícia i de reconeixement quecontribuiria a despolititzar allò que té a veure amb la migració”. “Si instrumentalitzem aquesta qüestió al servei del rèdit electoral —va afegir—, estem generant un problema on no hi ha d’haver cap”.

Llegir més sobre:

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia